Jenny Karlsson serverar linssoppa med orientalisk touch och hembakt bröd till lunchgästerna på café Hyttan. Men till sommaren blir det andra bullar, då blir hon lokal lanthandlare.
– Jag vill att det ska blir en trevlig mötesplats och att man ska känna sig inspirerad till att gå hem och göra något med det som man har handlat här, säger hon.
Jenny Karlsson kommer att driva butiken tillsammans med en affärspartner och inriktningen är ekologiskt och närproducerat. De planerar att ansluta sig till nätverket bondenära som hjälper lokala producenter att sälja sina varor. Innan de kan slå upp portarna till den nya butiken måste renoveringen vara klar och bankpapper och avtal i ordning. Men Jenny Karlsson har redan rest runt och besökt liknande platser för att skapa sig en bild av hur hon vill att butiken ska se ut.
– Vi kommer att ha öppet året runt och sälja livsmedel, kioskvaror och lite presentartiklar. Dessutom vill vi erbjuda paket- och systemutlämning och man ska kunna ta en enklare fika.
Lokalerna ska vara öppna och ljusa, inte så igenbommade som de är idag. Tanken är att de som bor i bygden ska kunna komplettera om de glömt att köpa något i stan.
– Mjölkprodukter kan ju vara besvärligt att transportera långt och här ska man kunna köpa färsk fisk och nyskuret närproducerat kött.
Vad tror du krävs för att locka folk till butiken?
– Det är viktigt att man håller sin profil. Om man vill tillgodose allt och alla så blir det lätt rörigt. Alla vi som verkar här vid Gysinge bruk måste samarbeta och erbjuda besökarna en helhetsupplevelse. Samtidigt hoppas jag förstås att människor ska resa hit just för att de vill komma till min butik. Men byggnadsvårdsbutiken har 100 000 besökare per år och jag tror att många av dom även är intresserade av att äta bra mat och bli inspirerade av fina råvaror.
Vad händer med bagarstugan och caféet som du drivit?
– Lokalen där caféet är idag kommer antagligen att användas av hotellgästerna och bagarstugan kommer att finnas kvar. Vi planerar att starta en bagarstugeförening som kan ordna bakkurser och erbjuda bakning som aktivitet för konferensgästerna.
Jenny Karlssons ögon lyser av iver. Hon har gjort sitt i caféet och nu är det dags för något nytt.
Nysatsning på lanthandeln i Gysinge
Jenny Karlsson, som driver café och bagarstuga vid Gysinge Bruk, satsar nu på att nystarta brukshandeln. När sommarsäsongen drar igång kommer man att kunna köpa ekologiska och närproducerade varor.
Jenny Karlsson driver café Hyttan och bagarstugan sedan ett år tillbaka, men nu ska hon istället nyöppna lanthandeln vid Gysinge bruk. *** Local Caption *** Jenny Karlsson driver café Hyttan och bagarstugan sedan ett år tillbaka, men nu ska hon istället nyöppna lanthandeln vid Gysinge bruk.
Foto: Erika Hagegård
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!