Nya vaccinprioriteringar innebär risker för LSS-gruppen

I mars beslutade Folkhälsomyndigheten att gruppen äldre skulle prioriteras i den andra fasen av coronavaccineringen. Men beslutet kan få allvarliga konsekvenser för en ung kvinna i Heby.

Folkhälsomyndighetens omprioriteringar i vaccineringen i fas två gör att personer över 65 år prioriteras före LSS-gruppen.

Folkhälsomyndighetens omprioriteringar i vaccineringen i fas två gör att personer över 65 år prioriteras före LSS-gruppen.

Foto: Johan Nilsson/TT

Heby2021-04-06 06:30

Från början var det tänkt att fler grupper skulle vaccineras samtidigt i fas två. Men i mitten av mars gjorde Folkhälsomyndigheten (FHM) en omprioritering som innebar att de som är 65 eller äldre skulle prioriteras först. 

En grupp som nu kommer få vänta på vaccinet på grund av omprioriteringen är de som omfattas av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). 

UNT har pratat med en familj i Heby som är familjehem åt en ung kvinna som tillhör en riskgrupp då hon har downs syndrom. De är mycket upprörda över FHM:s prioritering. 

— Jag har väldigt svårt att förstå hur man kan hålla på så här. Med det här beslutet visar de att människor som går under LSS inte är vatten värda, det är skamligt att man fortsätter att prioritera bort dem, säger en familjemedlem, som vill vara anonym. 

Den unga kvinnan är 20 år och går på gymnasiet i Sala och ska ta studenten till sommaren. Men när coronan kom stängde hennes skola och sedan dess har hon knappt kunnat lämna hemmet. 

— De ville ju öppna skolan i höstas, men då rådde en läkare oss att hålla henne hemma då risken är för stor. Förutom downs syndrom har hon också en pacemaker och en mekanisk hjärtklaff. Om hon skulle få corona drabbar det henne väldigt hårt, enligt de läkare vi har pratat med skulle det vara direkt livshotande. Att då ständigt bli förbisedda av myndigheterna känns tröstlöst, säger familjemedlemmen. 

Hur har det här året varit för er som familj? 

— Otroligt jobbigt, hon har bara kunnat sitta här hemma i princip. Hon älskar att följa med och handla och köpa kläder men det har hon inte kunnat göra på ett år. Sedan märker man på henne att hon saknar kompisarna i skolan, vissa dagar säger hon knappt någonting och stänger bara in sig på rummet, hon blir deprimerad helt enkelt. 

— Skolarbetet blir också lidande, men lärarna gör verkligen ett så bra jobb det går på distans och vi gör så gott vi kan med att hjälpa henne med läxorna. Men hon behöver ju såklart hjälp av utbildade lärare, det här blir också en stress för henne då hon tar studenten till sommaren.

Situationen har också påverkat de övriga familjemedlemmarna. 

— För mig och min fru är det en ständig oro. Med tanke på hur illa det kan bli om vi drar hem smittan så är vi livrädda när vi handlar till exempel. Vi skyddar oss med munskydd, visir och handskar, men den här rädslan att smitta henne är alltid närvarande. 

Margareta Öhrvall är vaccinationssamordnare på Region Uppsala. Hon förklarar att anledningen till FHM:s omprioritering är grundat på vilka som anses löpa störst risk för allvarlig sjukdom vid covidsmitta. 

— Det är inte så att FHM tycker att de som har LSS inte är viktiga längre. Det FHM agerar efter är att det blir tydligare och tydligare att ålder är viktigare än allt, mer eller mindre. När man ser på all svår sjukdom och död på grund av covid-19 ser man att ålder är den absolut största riskfaktorn. Med det sagt är det såklart alltid tråkigt när någon drabbas som har haft förväntningar på att få vaccin i ett tidigare skede, säger hon.

undefined
Margareta Öhrvall, vaccinsamordnare på Region Uppsala.

När kan personer under 65 med LSS förvänta sig att bli vaccinerade? 

— Nu under april månad ägnar vi oss åt de som är över 65 år. Därefter, alltså i mitten på maj ungefär, kan vi börja vaccinera LSS-gruppen, säger Margareta Öhrvall.

Bedömningsgrunder för LSS

1. Utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

2. Betydande och bestående begåvningsmässig funktionsnedsättning efter en hjärnskada i vuxen ålder som har orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom.

3. Andra stora varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande och som gör att du har stora svårigheter att på egen hand klara daglig livsföring som att klä på dig, laga mat, förflytta dig eller kommunicera med omgivningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!