Nya regioner fodrar nya diskussioner
Ansvarskommittén lägger i februari fram ett slutbetänkande om Sveriges framtida indelning. Men något entydigt förslag från kommittén blir det av allt att döma inte fråga om.
— Den karta som för en tid sedan publicerades i en stor morgontidning, och påstods vara kommitténs slutförslag, är i själva verket bara en karta i ett ganska stort arbetsmaterial som fungerat som underlag i kommitténs diskussioner, säger en av kommitténs sakkunniga Åsa Ehinger Berling.
Ansvarskommittén har inte pekat ut ett bestämt antal nya regioner.
— Vi har bara diskuterat principer och kriterier för en ny indelning av riket.
I debatten om Hebys länsbyte har det flera gånger framförts att det är onödigt, kostsamt och kontraproduktivt att nu byta länstillhörighet eftersom länen i alla fall kommer att ingå i samma region om bara några år.
Samma region
Åsa Ehinger Berling säger att just den konkreta frågan inte går att svara på eftersom kommittén inte ritat någon ny karta. Målsättningen är tvärtom att hålla den delen så öppen som möjligt samtidigt som man är så tydlig att man ändå hinner med alla nödvändiga förhandlingar och beslut i tid till nästa val år 2010.
— Men det är inte uteslutet att Uppsala och Västmanlands län och landsting i framtiden kan komma att tillhöra samma region, kanske med ytterligare något grannlän.
Åsa Ehinger Berling säger vidare att de nuvarande länen och landstingen är för små, det är kommitténs uppfattning, och att landet bör indelas i färre men större regioner.
Argumentationen hämtas både i styrningen i hälso- och sjukvården, i tillväxtfrågorna och av statens behov av en mer enhetlig indelning av sina egna verk och myndigheter.
— Meningen är dock inte att ett län så att säga skall äta upp ett annat län. Snarare kan vi utgå från att det kommer att fungera som när Västra Götalands län bildades. De nuvarande länsstyrelsernas kontor och personal finns i stort sett kvar men under en gemensam chef.
När det gäller den framtida hälso- och sjukvårdens organisation skulle de nuvarande hälso- och sjukvårdsregionerna fungera bra, till exempel den där Uppsala Akademiska sjukhus är specialistinrättning.
Men ser man det också ur tillväxtperspektiv är Mälardalen en bättre region, som dock skulle omfatta en tredjedel av landets invånare vilket inte heller vore rimligt.
UAS framtida tillhörighet är därför en av de knepigare frågorna i kommitténs betänkande.
Fotnot: Uppsala hälso- och sjukvårdsregion består i dag av landstingen Uppsala, Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland och Södermanlands län.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!