Nu finns det förslag på vilka som skall leda de tre beredningarna:
Genom att bjuda in allmänheten och diskutera hur de ser på den kommunala servicen och tryggheten i sin ort kan bra förslag se dagens ljus är det tänkt.
Beredningarna kan också fungera som debattforum inför nödvändiga förändringar som allmänheten kanske inte alls gillar. Ett exempel är det numera avförda förslaget att stänga Torggården i Heby.
I det fallet föreslogs åtgärden i en promemoria som blev offentlig. Först därefter försökte den nämnd som "ägde frågan" att argumentera för åtgärden.
Meningen är alltså att de som berörs av olika förslag till åtgärder i ett tidigt skede skall komma in i bilden och får säga sin mening och få ta del av politikernas argument.
Från försvararna av Öppna Heby har det framförts att somliga förtroendevalda ännu inte förstått att beredningarna skall arbeta på det här sättet, det vill säga att de inte är några som helst beslutande organ utan "känselspröt" medborgarna och kommunfullmäktige.
Kritikerna av Öppna Heby, för sådana finns också, har hävdat att denna kommunalisering av kontakten med allmänheten inte fungerat och att det var bättre förr då nämnderna var beslutsmyndiga och de politiska partiernas organisationer ordnade diskussions- och informationsmötena.