Efter fem kilometers guidad vandring genom den solupplysta skogen fick de runt fyrtio fotgängarna vila sig vid Stenharsudds grillplats, innan det var dags för de resterande fem kilometrarna. Med utsikt över Nordmyrasjön bjöds det på grillad korv och en av dem som njöt av vilan var Axel Färlin, som vandrade tillsammans med sin mamma och sina morföräldrar.
-Det var kul i början men sen blev jag lite trött. Jag bor i Mälarhöjden så jag brukar nästan aldrig gå i sådana här skogar, det var spännande att se, säger han.
Ewa Eklund från Österfärnebo vandrade tillsammans med sin man och deras hundar.
-Det är första gången jag går på Upplandsleden och det är en intressant och varierande terräng. Både jag och hundarna är vana att gå långa sträckor i skogen så ytterligare fem kilometer är inga problem, säger hon.
Torsten Landén från föreningen Ingbo källor och kvarn, som tillsammans med Gröna Kunskapshuset, Heby kommun och Upplandsstiftelsen har hjälpts åt att ställa i ordning leden, var entusiastisk kring invigningen.
-Det är en gammal kyrkvandringsled och jag har länge varit med i arbetet för att ställa i ordning den för allmänheten. Det är fantastiskt att få vara med om att den invigs nu, säger han.
Inga-Britt Persson, som arbetar på Gröna Kunskapshuset i Östa, där vandringen startade, guidade fotgängarna under de första fem kilometrarna.
-Det är en stig med många kulturvärden och naturhistoriska minnesmärken, man kan prata länge om varje plats, säger hon.
Hebys kommunalråd Marie Wilén (C), hade kommit till Stenharsudd för att inviga leden. När hon klippte bandet var det flera leenden som sprack upp hos betraktarna.
-Våra vandringsleder i Sverige har gott om plats och kan locka turister från söderut i Europa, där det ofta är trångt på vandringslederna. Allemansrätten är också unik för oss, vi måste värna och vara rädda om den, säger hon.
Torsten Landén trodde även han att det fanns goda möjligheter att locka hit mer turister i och med den nya leden:
-Målsättningen är att marknadsföra Ljusbäcksleden så att fler turister vill komma hit, dels från övriga Sverige men också tyskar och holländare, de är långtidscampare och vi har ju Östa camping här, säger han.
På den tio kilometer långa sträckan genom delvis orörd natur, finns flera sevärdheter. Vid Ingbo källor kan man se bäckröding simma i det klara vattnet, en linbastu från slutet av 1800-talet står kvar längs leden och likaså en gammal kolbotten, där man förr i tiden tillverkade kol för järnbruk.
Ny vandringsled invigd
Under söndagen invigdes Ljusbäcksleden, en ny del av Upplandsleden, mellan Östa och Tärnsjö. Runt fyrtio personer vandrade den tio kilometer långa sträckan.
Foto: Lisa Gidlöf
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!