Under våren beger man sig ut till de olika tätorterna för att informera och samla in synpunkter och idéer från medborgarna.
En kommunal översiktsplan är en stor och genomgripande lunta av dokument som bland annat ska redovisa hur kommunen tänker sig den framtida bebyggelse- och befolkningsutvecklingen och hur man avser att använda mark- och vattenresurser.
Heby kommuns nuvarande översiktsplan är från 1991, men sedan i höstas pågår arbetet med att arbeta fram en helt ny sådan. Ett arbete där de flesta i Hebys kommunhus är inblandade men de som håller i trådarna för projektet är Björn Stålfors, samhällsplanerare på mark- och planeringsarbeten och Lisa Bodinger, samhällsplanerare och karttekniker. Steg ett i det här arbetet är nu i stort sett avklarat.
– Det betyder att kommunstyrelsen har tillsatt en styrgrupp och sedan har vi lagt en första grund där vi bland annat stakat ut inriktningen och kommunens strategi för arbetet. Våra interna ledord i det här arbetet har varit: bevara, utveckla och skydda, berättar Björn Stålfors.
Det som väntar närmast är att kommunen, med Björn Stålfors och Lisa Bodinger i spetsen, ska ge sig ut och träffa så många kommunmedborgare som möjligt för faktainsamling. Det kommer framför allt att ske vid ett antal öppna möten i åtta av kommunens största tätorter, främst under våren, och med start i slutet av mars. Orterna det handlar om är Tärnsjö, Östervåla, Harbo, Enåker-Runhällen, Huddunge, Heby, Morgongåva och Vittinge.
– Vi ska dels informera om arbetet, dels, vilket är det allra viktigaste, få in synpunkter, idéer och information som ska ligga till grund för det fortsatta arbetet med översiktsplanen. Det är ju de boende i kommunen som vet mest om sina orter så deras synpunkter är mycket viktiga och i många fall vägledande för hur vi ska jobba vidare, säger Lisa Bodinger.
Inbjudan till de här medborgarmötena kommer att ske på olika sätt, bland annat genom annonsering.
– Vi ska göra vad vi kan för att försöka locka så många som möjligt till de här mötena, sedan hoppas vi kommunmedborgarna ska se det här som en bra chans att vara med och forma det här viktiga dokumentet som lär få stor betydelse för de olika orternas utveckling, säger Björn Stålfors.
Vad är en översiktplan bra för?
– Översiktsplanen, som ska vara ganska tydlig och avskalad, underlättar beslutsfattandet i nästan alla instanser i kommunen, inte minst när det gäller bostadsbyggande, vägbyggen och markfrågor. Sedan är det ju alltid bra att ha tydliga mål och visioner som finns nedtecknade svart på vitt i ett dokument, något att luta sig mot och gå tillbaka till, säger Lisa Bodinger.
På vilket sätt har den vanliga medborgaren nytta av översiktsplanen?
– Planen ska ju staka ut inriktningen för kommunens utveckling och hur och var det bör hända saker för att det som är önskvärt ska ske. På det sättet berör det ju alla oavsett i vilken kommundel man bor. Översiktsplanen är sedan utgångspunkten för den mer detaljerade planeringen som kommer medborgarna ändå mer in på livet, säger Björn Stålfors.
Den nya översiktsplanen, som går under arbetsnamnet Kommunplan 2010, är tänkt att ha ett framtidsperspektiv på mellan 15-20 år och förhoppningen Björn Stålfors och Lisa Bodinger har är att kunna redovisa ett första förslag om ungefär ett år. Därefter väntar ett antal remissvändor innan dokumentet är klart att klubbas i kommunfullmäktige.
– Vår målsättning är att det ska ske någon gång under hösten 2012, säger Lisa Bodinger.