Ny metod i kampen mot myggen

SIT-metoden är framtidens bekämpningsmetod mot stickmyggor, tror myggforskaren Jan Lundström, som vill genomföra en pilotstudie med metoden vid Nedre Dalälven.

Diskussion. Martina Schäfer (i mitten), bekämpningsledare hos Biologisk Myggkontroll, diskuterar myggbekämpning med Camilla Winqvist, miljöstrateg vid Heby kommun. Till vänster skymtar riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD).

Diskussion. Martina Schäfer (i mitten), bekämpningsledare hos Biologisk Myggkontroll, diskuterar myggbekämpning med Camilla Winqvist, miljöstrateg vid Heby kommun. Till vänster skymtar riksdagsledamot Mikael Oscarsson (KD).

Foto: Johan Eriksson

Heby2017-08-29 21:37

Inplantering av sterila insektshannar, Sterile Insect Technique, kallad SIT-metoden, har under ett flertal år använts framgångsrikt inom bland annat fruktbranschen för bekämpning av skadeinsekter men även av stater i bland annat Asien och Sydamerika med syfte att begränsa spridning av exempelvis dengue- och zikavirus.

– I våra villkor har regeringen krävt förslag på alternativa bekämpningsmetoder, där vårt förslag de senaste två åren har varit SIT-metoden. Men förslaget har bemötts med tystnad, säger Jan Lundström, verksamhetsledare hos Biologisk Myggkontroll som ansvarar för myggbekämpningen kring Nedre Dalälven.

Att sprida kunskap om SIT-metoden, som utvecklas av atomenergiorganet IAEA i samarbete med ett 30-tal länder, var huvudsyftet med faktaseminariet i riksdagshuset tidigare den här veckan, inför bland annat riksdagsledamöter och representanter från berörda kommuner och länsstyrelser. Huvudtalare Aldo Malavasi, högt uppsatt chefsperson inom IAEA, berättade om framgångarna i de länder där metoden använts för att bekämpa olika typer av insekter.

– Själv är jag övertygad om att metoden skulle fungera även mot stickmyggor i Sverige, säger Aldo Malavasi.

Enkelt beskrivet görs insektshannarna sterila genom en svag och kontrollerad bestrålning. Utplanteringen sker sedan i ett flertal omgångar och ofta i flera miljoner exemplar varje gång.

– Praktiska detaljer, som exempelvis transporter och lagring av insektshannar, är viktiga bitar att lösa om metoden skulle bli aktuell i Sverige, säger Aldo Malavasi.

Jan Lundström efterfrågar klartecken för en pilotstudie med SIT-metoden i ett område på 160 hektar i närheten av Huddunge. Ett mer långsiktigt förslag innebär att Sverige skulle vara en aktiv part i ett brett internationellt  samarbete där en blivande anläggning i Thailand för produktion av sterila insektshannar ingår.

– Sverige skulle, förutom att få tillgång till sterila mygghannar, kunna vara med och utveckla SIT-metoden till nytta för människor i hela världen, säger Jan Lundström.

En pilotstudie handlar om kostnader på flera tiotals miljoner kronor vilket innebär att staten sannolikt skulle behöva gå in som finansiär.

– Heby kommun har i alla fall inga möjligheter att stå för finansieringen, var kommunalråd Marie Wiléns (C) klara besked direkt vid seminariet.

Camilla Winqvist, miljöstrateg vid Heby kommun, tycker att en del frågor lämnades obesvarade, och efterfrågar en bred paneldebatt om SIT-metoden.

– Jag skulle bland annat vilja ha svar på en del praktiska detaljer om lagring och transporter och vilka kostnader det här egentligen handlar om, säger hon.

Charlotta Heimersson, vd hos Nedab, som är huvudman för myggbekämpningen, stöder tanken på en pilotstudie.

– Metoden är intressant och spännande, och är dessutom det enda alternativ vi ser till bekämpning med Vectobac G, säger hon.

Själv ser hon förslaget med Sverige som en aktiv part i ett bredare samarbete som mycket intressant.

– Att Sverige skulle kunna vara med och utveckla och hjälpa exempelvis utvecklingsländer inom områden som hälsa och miljö känns spännande och rätt, och ger ytterligare en dimension åt det här arbetet, säger hon.

På torsdag hålls en riksdagsdebatt om myggfrågan, på initiativ av Mikael Oscarsson (KD) där bland annat miljöminister Karolina Skog (MP) deltar.

Sterile Insect Teqnique:

SIT-metoden går ut på att släppa ut sterila mygghannar i omgångar och på så sätt kraftigt reducera myggstammen.

Metoden, som utvecklas av internationella atomenergiorganet IAEA och rekommenderas av WHO, ger inga biprodukter i miljön och utvecklar heller inte resistens.

Biologisk Myggkontroll vill göra en pilotstudie för att testa om metoden fungerar även på stickmyggor i ett 160 hektar stort område i närheten av Huddunge.

Syftet är att reducera användningen av det biologiska ämnet Vectobac G, som sedan 2002 används för bekämpning av stickmyggor i Nedre Dalälven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!