Sedan tidigare har det tidigare biblioteket i Folkets hus källare i Heby omvandlats till en lokal för barn- och ungdomsaktiviteter. Ytterligare ett steg mot vad som alltmer börjar likna ett kulturhus har tagits i och med flytten av den kommunala musikskolan in i bibliotekets tidigare kontors- och lagerlokaler i Folkets hus gatuplan.
– Steget från Heby skola in i de nya lokalerna är ett välkommet lyft både för musikskolan på orten för utvecklingen av kulturutbudet i hela musikskolan, berättar Joakim Lundin, chef på kultur- och fritidsförvaltningen.
De nya lokalerna, som består av både musikstudios och adminstrationsutrymmen för personalen, beskrivs av Joakim Lundin som blivande bas för musikskoleverksamheten i Heby kommun.
– Satsningen sker i hela kommunen men den nödvändiga basen för att knyta ihop verksamheten blir verklighet genom biblioteksflytten, tillägger han.
På plats i de nya lokalerna är också musikskollärarna Pär Sundin, Christian Josefsson och Christian Brand, kulturutvecklare Joel Lindh, Folkets hus-föreståndaren Fredrik Eklund Olsson samt Torbjörn Ivarsson (LP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. De drar alla åt samma håll när det gäller utvecklingen av musikskolan där målet är en utökning och breddning.
– Det ska ske genom bättre lokaler men framför allt genom våra välutbildade och engagerade musiklärare där vi också senaste året anställt en musiklärare för stråkinstrument, säger Joakim Lundin.
Den kommunala musikskolan omfattar i dag cirka 200 elever i hela kommunen, från årskurs tre till gymnasieåldrarna, varav huvuddelen undervisas i instrumenten gitarr, piano, trummor, bas, flöjt, mandolin och sång.
– Genom den nya satsningen, som bland annat ger större möjligheter till samverkan, siktar vi på att utvecklas bland annat när det gäller stråk- och blåsinstrument, förklarar Pär Sundin.
– Och på undervisning i grupp och ensemble, inflikar Christian Josefsson.
Att ha ett centrum för musikskolan samt ändamålseliga lokaler även i övrigt är viktigt på flera sätt, menar gänget.
– Det kan vara befriande för eleverna att lämna de vanliga skollokalerna, där de bedöms och får betyg, för de frivilliga lektionerna hos musikskolan, menar Christian Brand.
– En ordentlig lokal skapar också en identitet, att hänga en stund i musikskolans lokaler kan betyda att man exempelvis kan upptäcka ett nytt instrument, tillägger Pär Sundin.
Från Folkets hus-håll finns en vilja att arbeta över gränserna.
– Vi ser positivt på att det rör sig allt fler människor i våra lokaler och hoppas på mer och mer samverkan, säger Fredrik Eklund Olsson.
Samstämmighet råder över syftet med den kommunala musikskolan, som ska kunna tillgodose allt ifrån den som vill ha gitarren som lekfullt hobbyinstrument till den som vill satsa fullt ut på sitt instrument.
– Kulturen ska stärka individen och skapa perspektiv, och där är musikskolan en kugge, säger Torbjörn Ivarsson.
– Framför allt vill vi väcka en glöd för musiken, menar Christian Josefsson.
Sedan tidigare har musikskolan i Östervåla flyttat in i fräscha lokaler mitt i samhället medan Tärnsjöeleverna håller till i mer spartanska miljöer i nuvarande ungdomsgården.
– Vi tittar på lokalalternativ i Tärnsjö. En annan utmaning är att att stötta de olika inriktningarna som finns hos musikskolan i de olika orterna. Men det är en inspirerande utmaning, säger Joakim Lundin.