Nu ska Upplandsleden knytas ihop

En ny vandringsled ska knyta ihop Upplandsleden söderifrån genom Heby kommun med kyrkstigen och Ljusbäcksleden i Tärnsjö som ändpunkt.

Knyta ihop Upplandsleden. Kyrkstigen i Tärnsjö (bilden) ingår, tillsammans med närliggande Ljusbäcksleden, sedan några år tillbaka i Upplandsleden. Nu arbetas det för att knyta ihop dessa leder med en ny vandringsled söderifrån genom Heby kommun.

Knyta ihop Upplandsleden. Kyrkstigen i Tärnsjö (bilden) ingår, tillsammans med närliggande Ljusbäcksleden, sedan några år tillbaka i Upplandsleden. Nu arbetas det för att knyta ihop dessa leder med en ny vandringsled söderifrån genom Heby kommun.

Foto: Johan Eriksson

Heby2017-09-16 20:00

Det är Heby kommun, som i samarbete med  Upplandsstiftelsen, driver projektet med sikte att skapa en helt ny sträckning av Upplandsleden från södra delarna i Heby kommun till Tärnsjö i norr.

– Tanken är att knyta ihop leden från kommunens södra delar med kyrkstigen och Ljusbäcksleden i Tärnsjö, som redan är befintliga delar av Upplandsleden, berättar Camilla Winqvist, miljöstrateg vid Heby kommun.

Projektet, som drivs med hjälp av Lona-bidrag från länsstyrelsen, har pågått sedan i fjol och handlar i detta skede framför allt om att ta fram förslag på sträckning av leden. Huvudförslaget är att låta den nya sträckningen börja i Siggefora, för att sedan via Huddunge ta sig vidare till Tärnsjö.

– Det känns logiskt att knyta ihop den ”lösa tråden” i Siggefora, där Upplandsleden slutar i dag, vilket också bidragsansökan grundar sig på, förklarar Camilla Winqvist.

Men det finns även andra åsikter om ledens sträckning. Morgongåvabon Mats Köbin, som varit engagerad i frågan de senaste åren, tycker att en mer naturlig sträckning skulle vara att ansluta längre söderut, vid Skattmansö och Tenabadet, och därifrån snedda norrut genom Vittinge, Morgongåva, Molnebo, Vansjön, Huddunge och vidare till Tärnsjö.

– Den sträckningen skulle presentera Heby kommuns unika natur och områdets historia bättre, med järnålderslämningar, brukshistoria och det gamla bondelandskapet. Upplandsstiftelsen ska också komma ut på plats och kolla närmare på den sträckning jag förordar, säger Mats Köbin och tillägger:

– Jag tror att fler vandrare skulle uppskatta sträckningen jag föreslår, den ger dessutom en bättre bild av vår kommun och dess kulturhistoriska arv.

Åsikter som Camilla Winqvist har förståelse för men inte helt stöder.

– Det finns mycket att se i sträckningen Mats (Köbin, reds anm) föreslår, men det gör det även i det liggande förslaget, bland annat runstenar, gruvmiljöer, kolbottnar och fäbodar, samt skog med vildmarkskaraktär, säger Camilla Winqvist som poängterar att inga dörrar är stängda för ytterligare förslag och åsikter.

– Vi är tacksamma för engagemang och alla som har information om redan befintliga leder, rastplatser eller sevärdheter i det nu undersökta området mellan Siggefora och Runhällen är välkomna att höra av sig till kommunen, säger hon.

Går planeringsarbetet bra hoppas Camilla Winqvist att det praktiska arbetet med att iordningsställa själva leden ska kunna påbörjas under nästa år.

Upplandsleden:

Upplandsleden består av 40 mil vandringsleder utspridda från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. Upplandsleden utvecklas och förvaltas av Upplandsstiftelsen och sköts av respektive kommun. Den har byggts ut i etapper från slutet av 1970-talet och blev i huvudsak klar 1984. Sammanlagt upplåter 200 markägare kostnadsfritt delar av sina marker till Upplandsleden. Sedan tidigare ingår kyrkstigen och Ljusbäcksleden i Tärnsjö i Heby kommun i Upplandsleden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!