Nu kan kommunens verksamhet utmanas

Driften av Heby kommuns  verksamheter får utmanas av företag, det beslutade kommunfullmäktige i går. Oppositionen röstade mot förslaget att införa utmanarrätten.

Heby2011-03-22 22:04

Beslutet att införa utmanarrätten väckte starka protester från oppositionen och ledamöterna gick ett antal turer till de två talarstolarna i Folkets hus i Heby innan förslaget slutligen röstades igenom.
I debatten som föregick omröstningen ifrågasatte oppositionsrådet Carina Schön (S) bland annat hur kommunen ska klara kostnaderna för den utökade byråkrati som utmanarrätten enligt henne skulle medföra. Detta besvarade kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén (C) med att utmanarrätten inte kommer att leda till att man måste tillsätta ytterligare utredningsresurser.

Och medan Kurt Rikard Lindgren (LP) ansåg att det vore meningslöst att införa utmanarrätten kritiserades förslaget även av flera socialdemokratiska ledamöter som oroades över att det på sikt skulle kunna leda till sämre insyn i de verksamheter som övertas av företag. Carina Schön ifrågasatte dessutom vad utmanarrätten säger om kommunens ansvar som arbetsgivare.
– Vi politiker utmanas var fjärde år, det är vi vana med. Men jag tycker det är åt helskotta att personalen som gör ett jättebra jobb ska känna sig utmanade.
Anna Bengtsson (FP) ansåg däremot att utmanarrätten gynnar till exempel lågavlönade arbetstagare då den skulle kunna ge dem möjlighet att ta jobb hos flera arbetsgivare.
– Utmanarrätten är viktig för medborgarna för den skapar innovation. Den gynnar småföretagande och det lokala näringslivet, och kan skapa fler arbetsgivare.
Men Britt Nilsson (S) uttryckte tvärtom oro över utmanarrättens konsekvenser för medborgarnas valfrihet.
– Om det bara finns privata verksamheter vad har jag då för valfrihet att välja?
 
Och medan Olof Nilsson (S) efterlyste medborgarperspektivet i förslaget ansåg Anna Bengtsson (FP) att kommunens företagare är kommunens medborgare. Hennes partikamrat Tomas Bergström menade att det inte fanns anledning till oro från oppositionens sida eftersom offentliga upphandlingar i de flesta fall inte leder till att verksamheter tas över.
– Ni tror att vi är högerspöken som vill sälja ut allt, men jag är inte rädd att kommunen kommer att förlora uppdrag för vi har bra verksamheter.
Vilka av politikernas tvivel och förhoppningar som förverkligas får framtiden utvisa då majoriteten av fullmäktiges ledamöter röstade för att införa utmanarrätten.

FAKTA

Infört i fler kommuner i länet
Utmanarrätt eller utmaningsrätt har införts i några kommuner och landsting. Uppsala, Håbo och Enköping är de kommuner i länet som har infört utmanarrätt.
Syftet med utmaningsrätten kan vara att initiera att
en verksamhet ska upphandlas men också att delar av
en verksamhet eller hopslagning av verksamheter kan drivas på ett annat sätt. Detta innebär att kommunen fattat beslut om att till exempel privata företag eller personal kan initiera att en upphandling av en särskild verksamhet ska prövas.
Utmanarrätten skulle också kunna kallas för initiativrätt.

Källa: SKL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!