Nej till myggbekämpning vid Färnebofjärden

Länsstyrelsen säger nej till myggbekämpning i Färnebofjärdens nationalpark. De biologiska värdena är viktigare än den enskildes intresse, anser myndigheten.

Heby2008-03-10 15:06
I Färnebofjärdens nationalpark finns översvämningsområden som utgör viktiga kläckningsplatser för den aggressiva myggart som är känd för att periodvis plåga de boende kring Nedre Dalälven.
Därför har Nedre Dalälvens Utveckling AB, huvudman för projektet Biologisk myggkontroll, ansökt om att få bekämpa mygg i Färnebofjärdens nationalpark och angränsande Hedesundafjärdens naturreservat. Bekämpningen skulle ske med det biologiska bekämpningsmedlet Bti.

Kommunstyrelsen i Heby kommun har tidigare tillstyrkt bekämpning i nationalparken, förutsatt att det sker under kontrollerade former. Men nu avslår Länsstyrelsen ansökan. Motsvarande beslut har fattas av länsstyrelsen i Gävleborg för de delar av parken som ligger i Gävleborgs län.
Enligt Gunnar Lindén, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Uppsala län, har sökanden inte lyckats visa att bekämpning i nationalparken verkligen skulle minska problemen i bebyggda områden.
- Redan när man beslutade att bilda nationalparken pekade man på att det fanns en stor mängd mygg i området, och att det kunde ha en positiv effekt på den biologiska mångfalden. Därför skrev man in i föreskrifterna att det inte får ske någon kemisk eller biologisk bekämpning i området. Det betyder att vi måste ha mycket starka skäl för att ge dispens.

Jan Lundström, ledare för myggprojektet, säger att länsstyrelsens beslut framför allt är negativt för de boende i Gysinge, eftersom det finns många föryngringsområden i närheten av orten.
- Länsstyrelsen har i praktiken sagt att om det blir problem för människorna ska naturvärdena överväga.
Samtidigt har han inte gett tappt om att man på sikt ska kunna övertyga om att Bti inte har några negativa effekter på den omgivande miljön. Närmast hoppas han att Kemikalieinspektionen ska registrera Bti som ett godkänt bekämpningsmedel, så att dispens inte längre behövs.
- Inställningen från myndigheterna har mjukats upp. Man är mycket mindre negativ än när vi började. Till slut tror jag att vi kommer att komma överens.

När det gäller övriga områden kring Dalälven, där man redan tidigare år fått tillstånd att bekämpa myggen, räknar Jan Lundström att man kommer få det i år också.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om