Nej till myggbekämpning i naturreservat

Länsstyrelsen i Gävleborgs län fortsätter på sin restriktiva linje och säger nej till myggbekämpning i naturreservatet i Ista utanför Gysinge. Det innebär med stor sannolikhet att det även blir nej till ansökan om att få bekämpa i Färnebofjärdens nationalpark.

Heby2007-06-08 19:30
På fredagen berättade UNT att den aggressiva stickmyggan inte kommer att plåga befolkningen kring Nedre Dalälven i juni. Den låga vattennivån i Dalälven är orsaken.
Men om en period av regn som följs av sol och värme infaller kan stickmyggan i det översvämmade vattnet frodas.
Men i naturreservatet i Ista mellan Gysinge och Österfärnebo blir det ingen bekämpning med bekämpningsmedlet BTI. Det har Länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutat.
- Det beror dels på att uppföljningen av BTI:s konsekvenser är otillräcklig och dels på föreskrifterna för bekämpning i naturreservat, säger Mats Hindström, chef för Landsbygd- och naturavdelningen vid Länsstyrelen i Gävleborgs län.
Han hävdar att det är förbjudet att använda bekämpningsmedel i naturreservat.

Beslutet gör att det med största sannolikhet inte blir någon bekämpning av mygg i Färnebofjärdens nationalpark.
- Vi gör naturligtvis en enskild prövning. Men det är klart, vi har gjort en bedömning och ser det lika ut som för Ista väger det tungt.
Frågan om myggbekämpning i nationalparken är känslig eftersom att det skulle innebära att BTI för första gången används inom högsta naturskyddsområde.
Efter att Kemikalieinspektione, på Länsstyrelsens inrådan, sagt nej till bekämpning av den aggressiva stickmyggan i trakterna kring Hedesunda uppvaktade invånarna i Ista Länsstyrelsen för att förklara vilka problem myggen innebär.

Men det var förgäves. Däremot har Länsstyrelsen ändrat uppfattning om Hedesundaområdet och förespråkar nu en myggbekämpning även där.
- Det är områden utanför reservat och naturskyddade områden. Dessutom har vi vägt in den sociala och psykiska påfrestning som myggen innebär för dem som bor i området.
Ärendet är i nuläget överklagat till Miljödomstolen, men Mats Hindström tror att de tar hänsyn till Länsstyrelsens ändrade uppfattning.
Han har bjudit in de myndigheter och övriga länsstyrelser som berörs av myggbekämpningen för att i höst ta ett samlat grepp om frågan.
Fakta, Myggbekämpningen:
Det är projektet Biologisk myggkontroll som ansöker om att få bekämpa med BTI i de områden som riskerar att drabbas av den för människor plågsamma aggressiva stickmyggan. Kemikalieinspektionen fattar beslutet om bekämpning med BTI ska tillåtas efter att ha lyssnat till de olika remissinstanserna, däribland länsstyrelserna i respektive län. Om bekämpningen ska utföras i naturreservat eller nationalparker är det Länsstyrelsen som avgör i slutändan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om