Nätvanor bland unga lyftes i teater

Sammanlagt 440 skolelever från norra kommundelen har under måndagen och tisdagen bjudits på teaterföreställningar i Östervåla med fokus på nätvanor och beteenden på sociala medier.

Kände igen sig. Sjundeklassarna Sorana Fechete (till vänster), Emma Martinell och Freddie Karlsson kände igen sig i teaterföreställningen i Fokus i Östervåla som lyfte ungas nätvanor och attityder på sociala medier.

Kände igen sig. Sjundeklassarna Sorana Fechete (till vänster), Emma Martinell och Freddie Karlsson kände igen sig i teaterföreställningen i Fokus i Östervåla som lyfte ungas nätvanor och attityder på sociala medier.

Foto: Johan Eriksson

Heby2017-11-22 11:18

En ambition att få igång diskussioner om nätvanor och uppförande på sociala medier har varit ett av syftena med teaterföreställningarna som den resande ensamblen i Ung utan pung bjudit sammanlagt 450 elever i Fokus i Östervåla. Teatersatsningen är ett samarbete mellan kultur och fritid och skolorna i norra kommundelen och har inneburit att samtliga mellanstadie- och högstadieelever från Harbo, Tärnsjö och Östervåla tagit del av föreställningen som fokuserar på både möjligheter och risker med ungdomars flitiga användande av internet och sociala medier.

– Ämnet är både aktuellt och viktigt, och det poppar hela tiden upp nya saker att belysa. Och jag tror också att det är bra att få in den här diskussionen bland eleverna så tidigt som möjligt, säger Anna Johansson, biträdande rektor i Östervåla skola.

Nättrakasserier, kränkningar, nättroll och tv-spelsvanor är bland annat ämnen som lyfts i föreställningarna.

– Det var jättebra, man känner igen sig i mycket, säger sjundeklassaren Emma Martinell efter tisdagens förmiddagsföreställning i Fokus.

En del av förställningen tog upp livet på nätet kontra IRL (In Real Life), alltså det verkliga fysiska livet, och Emma Martinell tillhör dom som tycker att det är lite trist att mycket av gemenskapen har förflyttats till sociala medier.

– Det är viktigt att mötas på riktigt, jag tycker det blir fel om man nästan bara umgås på nätet och  inte träffas på riktigt, säger hon.

Jämnårige Freddie Karlsson håller med och tillägger att han också tycker att det är fel när sociala medier blir ett ställe där man kan uttrycka sig nästan hur man vill.

– Snacket går ibland så att man inte ska ta personligt och allvarligt på sånt som står på sociala medier, men det blir ju fel. Jag tycker att man ska bete sig lika på nätet som när man träffar en person på riktigt, säger han.

– Ja, i annat fall blir ju de sociala medierna en sorts konstgjord värld som inte stämmer heller. Man ska tänka efter innan man skriver något på exempelvis Facebook, säger klasskompisen Sorana Fechete.

På frågan om de själva någon gång utsatts för kränkande beteende på sociala medier berättar Emma Martinell att hon vid något tillfälle fått elaka kommenterar.

– Någon har exempelvis ställt frågan varför jag lagt ut en viss bild, och det är inte roligt, säger hon.

– En gång skrev en kille i sjuan elaka saker till mig på nätet, och det gjorde mig ledsen då, säger Sorana Fechete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!