Naturlig eller plast?

Ulf Göranzon köper en formklippt julgran av Anita Pettersson i Sala. Hur går det för  julgransförsäljningen så här dagarna före jul?

För 63: e julen i rad glädjer Salatomtarna vård- och omsorgsinrättningar i Sala med skönsång. De besökte också Coop. I  bakgrunden julgransförsäljare Anita Pettersson från Möklinta.

För 63: e julen i rad glädjer Salatomtarna vård- och omsorgsinrättningar i Sala med skönsång. De besökte också Coop. I bakgrunden julgransförsäljare Anita Pettersson från Möklinta.

Foto: Hans Lundgren

Heby2013-12-21 16:34

Ett svar är att plastgranen fått vika ner sig för den naturliga granen. Det anser julgransförsäljare Anita Pettersson från Möklinta. Däremot har det på senare år kommit fram lyxigare varianter från skogen som blågran, den formklippta granen och den så kallade Kungsgranen som odlas i Skåne.

Det är en synnerligen dyster sista lördag före jul med regn och skymningsljus. När UNT: s utsände närmare sig granmarknaden utanför Coop i Sala är där folktomt, inte ens försäljaren syns till.

Men så stiger Anita Pettersson ut ur sin bil. Hennes man Stig Pettersson står vid Åkrahallen och säljer samma varierade gransortiment, berättar hon.
– I fjol var efterfrågan större. Det berodde på att det var mycket snö. I den julstämningen fick vi slut på alla granar två dagar före julafton. Men det går hyggligt i år trots barmarken. Nästan varenda människa vill ha en gran från skogen.

Makarna Pettersson har en gård och en affärsrörelse tillsammans. Nu är de båda pensionärer. Julgransförsäljningen är en biinkomst.
– Det är roligt att träffa folk, men det kan också bli långa dagar, särskilt om det är kallt. Jag har varit med om 20 grader minus några gånger. Och när det snöar som i fjol blir det att sopa och skotta.

Det tar ungefär tio år för en planta att växa upp till lämplig storlek. Själv tycker hon bäst om den litet blyga julgranen med ljusare gröna barr och glesare grenvarv i naturligt växt.
– Den formklippta är ett alternativ. Blågranen som har vassa barr och rekommenderas för utomhusbruk också av det skälet att den faktiskt luktar kattkiss om man tar in den i stugvärmen. Den som vill ha en tall får betala samma pris, 270 kronor.
– I dagens läge tycker folk att det är ett hyggligt pris, säger Anitta Pettersson.

Värstingen är förstås Kungsgranen, mer än dubbelt så dyr.
– Men den säljer bra, många är beredda att betala 570 kronor. På måndag kommer löningen. Det är vår sista försäljningsdag. Då kommer lagret att gå åt.

Om det blir granar över, vad gör ni med dem?
– Vi lämnare kvar dem. Den som vill får ta en gratis från och med julafton,

Medan vi pratat kommer och går kunder. Men det är ingen rusning. Kommersen blir bättre på eftermiddagen när mörkret fallit och alla ljusen på stan kommer mera till sin rätt, säger Anita Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om