Nattbarnomsorg utreds vidare

Tillgång till barnomsorg på kvällar, nätter och helger kan bli verklighet i Heby kommun. En S-motion i frågan som kommunstyrelsens majoritet ville avslå, går tillbaka för vidare utredning.

Heby2011-02-16 16:38

Detta efter en så kallad minoritetsåterremiss vid fullmäktigesammanträdet på tisdagskvällen.

Men redan innan förslaget om återremiss fattades stod det klart att allianspartierna som med sin majoritet i kommunstyrelsen röstat för att avslå motionen, hade ändrat inriktningen i sitt beslut.
– Folkpartisten Tomas Bergström var den som yrkade att beslutet om motionen förutom det redan lagda förslaget att en fördjupad utredning om tidsflexibel barnomsorg ska göras, också skulle ge beredningen för kultur- och utbildningsfrågor i uppdrag att göra utredningen. Han yrkade också att motionen därmed skulle anses besvarad, sade kommunalrådet Marie Wilén (C), på onsdagen.

Såväl hon som David Olsson hade också under debatten om motionen yrkat bifall till Bergströms förslag.
– Efter ajournering av sammanträdet kom S-ledamöterna tillbaka och yrkade på återremiss, och eftersom det räcker att en tredjedel av ledamöterna yrkar återremiss på ett förslag för att det ska gå igenom, blev det också fullmäktiges beslut, sade Marie Wilén.

Men förslaget om tidsflexibel barnomsorg har utretts också inför besluten i kommunstyrelse och fullmäktige. Behovsinventeringen som gjordes av skolförvaltningen visade att 17 barn i kommunen har föräldrar som har arbetstider omfattande kvälls- och nattjänst och därför skulle vara i behov av barnomsorg sådana tiden. Förvaltningen undersökte också hur liknande omsorg organiserats i näraliggande kommuner, och fann då att exempelvis Östhammar kräver ett särskilt nämndutskottsbeslut för att kvälls- och helgomsorg ska beviljas. Dessutom krävs att behovet är varaktigt och att föräldrarna undersökt om barnens omsorgsbehov inte kan lösas på annat sätt.

Hebyförvaltningen beskriver Östhammarsmodellen som förhållandevis dyr.
– Jag hade naturligtvis föredragit att fullmäktige beslutat enligt Bergströms förslag, med de utredningsuppdrag som det omfattade kommer vi att få en fördjupad genomlysning av vilka behov som finns och också hur en sådan omsorg skulle kunna utformas, sade Marie Wilén.

Anna Rejment (S) som skrev motionen deltog inte i tisdagens fullmäktige sammanträde, men blir glad när hon får höra fullmäktiges beslut:
– Jag hoppas att utredningen görs snabbt, för jag vet att det är många som är i behov av kvälls-, natt- och eller helgomsorg för sina barn. Familjer ser olika ut, och för ensamstående föräldrar som arbetar inom vården skulle flexibel barnomsorg vara en stor lättnad. Det finns säkert också fler barn än de 17 som den första utredningen nämner som skulle behöva omsorgsplats udda tider.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om