Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna röstade på majoritetens budget. Inte så konstigt. Stora delar var framtagna av den tidigare alliansen, innan Centerpartiet bildade majoritetsstyre med Socialdemokraterna.
– Det är positivt att budgeten fått ett brett politiskt stöd, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Wilén.
2019 års budget innehåller inga nyheter.
– Vi har för avsikt att driva ungefär den verksamhet som vi bedrev 2018, säger Marie Wilén.
40 miljoner kronor har tillförts jämfört med 2018. Det är en uppräkning för väntade prisökningar och löneökningar på 2,9 procent.
Var kommer de 40 miljonerna ifrån?
– Ökade skatteintäkter och att vi planerar för ett lägre resultat än tidigare. Egentligen borde kommunen gå 20 miljoner plus, men vi måste lägga en realistisk budget, svarar Marie Wilén.
Underskottet på 27 miljoner kronor som följer med från 2018 måste vara reglerat inom tre år. För att kostnaderna inte ska skena även 2019 har alla styrelser och nämnder ett sparkrav på 3,9 procent. Nu har de fått ramarna och har en månad på sig att färdigställa varsin detaljbudget, ett arbete som påbörjades redan under hösten.
Behoven inom äldreomsorgen och förskolan väntas öka. Det innebär att mer verksamhet måste utföras för samma pengar som förra året.
– Kostnadsökningarna är 7,5 procent samtidigt som skatteintäkterna ökar med 5 procent. Det är inte långsiktigt hållbart. Det ingår i treårsplanen att sänka kostnaderna ytterligare, säger Marie Wilén.
M, KD och L hade ett tilläggsförslag med åtta punkter, men fick inget gehör för det. Den viktigaste punkten, enligt oppositionsrådet Ewa Westling-Olzon (M), handlade om att låta högstadieelever göra studieresor till Förintelsens minnesplatser för att motverka intolerans, rasism och antisemitism. Förslaget var att föra över 250 000 kronor från kultur- och fritidsnämnden till utbildningsnämnden för detta ändamål.
– Vi förstår till fullo att vi måste spara pengar, men vi behöver prioritera det här och ge ungdomarna en nyanserad bild så att samhället inte går överstyr, säger Ewa Westling-Olzon.
Även Miljöpartiet röstade för majoritetens budgetförslag, men Joel Lindh (MP) är rädd för "skenbesparingar" som på sikt kommer att kosta pengar.
– Till exempel att man drar ner på personal inom ett område och sedan måste besätta det med hyrpersonal. Om man ska spara pengar måste man vara metodisk och strukturerad, säger han.
I budgetdebatten tryckte han bland annat på vikten av att hitta samverkan mellan verksamheter och inom kommunförvaltningen.
Vänsterpartiet avstod från att rösta och Sverigedemokraterna lämnade ett eget budgetförslag.