Nästan myggfritt efter lite regn

Mycket tyder på att det som återstår av årets sommar kring Nedre Dalälven blir fri från bekymmer med den aggressiva stickmyggan. Men hur det blir med myggbekämpningen i framtiden är osäkert.

Heby2007-07-19 22:19
Årets torra vår har gjort att risken för att den aggressiva stickmyggan kommer att spridas är liten, och under sommaren har det inte regnat tillräckligt mycket för att de för arten nödvändiga översvämningarna ska ha inträffat.
- Jag har lärt mig att inte ta ut något i förskott, men som det ser ut nu liknar det 2004, säger Jan Lundström, projektledare för Myggprojektet.

2004 är det enda år som Myggprojektet under sin verksamma tid inte bekämpat myggen kring Nedre Dalälven. Men då liksom i år var det istället stora problem i trakterna av Huddunge.
- Det har regnat små skvättar över Huddunge under sommaren som tillsammans bildat översvämningar där stickmyggans larver kläckts, förklarar Jan Lundström.
Men den myggbekämpning som genomfördes på midsommarafton har gett resultat. Antalet stickmyggor som fångats i Myggprojektets fälla vid Hallsjön utanför Huddunge har sjunkit från 18 350 i början av juli till 830 den här veckan.

Trots det kommer Myggprojektet att utföra tätare kontroller där än i övriga områden, där det är små mängder av den för människor plågsamma stickmyggan. Den betydligt mindre aggressiva skogsmyggan finns det däremot gott om, men den ingår inte myggbekämpningen.
Myggprojektet i sin nuvarande form tar slut nästa år, därefter är det meningen att en permanent organisation ska ta form.
­ - I höst kommer samtal att inledas om framtiden. Det svåra är balansgången mellan ekonomi och folks behov av bekämpning. Kommunerna kommer troligen att vilja fortsätta men får det tungt om de själva måste stå för finansieringen. Då beror det mycket på statens inställning, spekulerar Jan Lundström, som tror att myggbekämpning kommer att vara nödvändig även i framtiden.

Under en 25-årsperiod inträffar nämligen myggbefrämjande översvämningar i medeltal vartannat år.
Myggprojektet, eller Biologisk Myggkontroll som det egentligen heter, startades år 2000 efter ett besök i området av dåvarande miljöministern Kjell Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om