Det var i samband med den värsta turbulensen kring det kritiserade löneavtalet tidigare i våras som Elin Ragnarsson från Östervåla bestämde sig för att försöka göra något konkret för att visa stöd för deltidsbrandmännen i Heby kommun. I mitten av april gjorde hon slag i saken och startade en namninsamling i Harbo, Tärnsjö och Östervåla.
– Egentligen var det en annan Östervålakvinna, Johanna Almqvist, som gjorde en liknande namninsamling på facebook, som fick mig på idén. Jag lämnade ut listor till butiker och företag i de tre orterna, berättar Elin Ragnarsson.
När hon i förra veckan åkte runt och hämtade listorna, ett 100-tal fullskrivna A4-ark, visade det sig att inte mindre än 2480 personer skrivit under till stöd för deltidsbrandmännens krav på bättre lönevillkor.
Trots att flertalet deltidsbrandmän, efter vissa lokala uppkorrigeringar av villkoren i löneavtalet, valt att ta tillbaka sina uppsägningar tycker Elin Ragnarsson att det är viktigt att namninsamlingen uppmärksammas. Hon skickade också i slutet på förra veckan namnlistan till Göran Cederholm, räddningschef i Sala-Heby.
– Allmänheten behöver ytterligare få upp ögonen för de dåliga villkoren deltidsbrandmännen har, och det är viktigt att räddningstjänstens ledning får se vilket stöd de har hos allmänheten. Dessutom väntar ju en ny löneförhandling om två år då det kan bli samma visa igen, säger hon.
Håkan Pettersson från Östervåla, som själv går och funderar på hur han ska göra med sin uppsägning, är glad över uppslutningen från allmänheten.
– Framför allt är det fantastiskt att så många i närområdet fått upp ögonen för vilka risiga avtal vi har, säger han.
Efter drygt sex intressanta och spännande år, talar mycket för att han, tillsammans med ytterligare två deltidsbrandmän i Östervåla, nu väljer att sluta på grund av det dåliga avtalet.
– Ingen vill egentligen sluta, det här jobbet är så meningsfullt och spännande, men det går inte att fortsätta med de här dåliga villkoren längre, som det känns nu så lämnar jag, säger han.
Som UNT skrivit om tidigare valde inledningsvis cirka 50 deltidsbrandmän i länet att säga upp sig efter försämringar i villkoren i det senaste löneavtalet. Efter ytterligare förhandlingar tog många av dessa tillbaka sina uppsägningar. I Skärplinge tog exempelvis tio av elva anställda tillbaka sina uppsägningar, i Heby tog fem av åtta tillbaka sina uppsägningar.