Närpolischefen vill dela Heby som bevakningsområde

Närpolischefen i Tierp Bertil Gunnarsson ser helst att Heby kommun delas på mitten som bevakningsområde vid länsbytet om ett år. — Att norra delen med Östervåla, Tärnsjö och Harbo hamnar inom Tierps närpolisområde, men inte hela Heby kommun, är det mest praktiska och effektiva, säger han.

Heby2006-01-09 00:00
Polismyndigheten i Uppsala län har skrivit en rapport till Rikspolisstyrelsen och lämnat två förslag på vad som ska hända med Heby kommun som polisiärt område efter länsbytet den 1 januari 2007.
Enligt det första förslaget överförs hela Heby kommun till antingen Tierps eller Enköpings närpolisområde. Enligt det andra förslaget delas Heby på mitten vid den gamla kommungränsen, så att den södra delen tillfaller Enköping och den norra Tierp.
— Det är ett naturligt närpolisområde eftersom Tierps och Hebys norra kommundel är som ett revir bland brottslingar. Det finns sedan gammalt en "connection" mellan Tierp och Östervåla. Vi vet att till exempel stöldbrottslingar rör sig mer västerut och österut mellan Tierp och Östervåla och inte så mycket norrut eller söderut, säger Bertil Gunnarsson.

Anställa ytterligare sex-sju poliser
Ett alternativ till de två förslagen är att Heby kommun bildar ett nytt närpolisområde, men det bedömer närpolischefen som mindre realistiskt på grund av den generella bristen på resurser.
Även om bara norra Heby kommun går upp i Tierps närpolisområde krävs extra resurser. I området, där även Älvkarleby kommun ingår, finns i dag 30 poliser på omkring 30 000 invånare. Denna polisiära täthet med en polis på var tusende invånare har Bertil Gunnarsson som ett minimimått för en rimligt effektiv polisbevakning.
— Heby kommun bör ha samma polisiära täthet som Tierp och Älvkarleby och därför behöver vi anställa ytterligare sex-sju poliser här länsbytet, säger han.
Att Heby inte har samma polistäthet i dag beror på att mycket av utredningarna görs hos polisen i Sala.
I Uppsalapolisen rapport till rikspolisstyrelsen äskar man också pengar till en ny mobila polisstation som ska betjäna mindre orter i länet och som UNT tidigare har berättat om. Men den är Bertil Gunnarsson tveksam till.
— Den får ingen större effekt. Det vanligaste skälet till att en person besöker en polisstation är att man ansöker om pass. Men samhället utvecklas ju hela tiden och sådant går snart att klara av via nätet, menar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!