Den vanligaste försäljningskanalen är gårdsbutiker:
– Intresset för matens ursprung bara växer. Att handla lokala livsmedel i exempelvis en gårdsbutik är ett sätt för konsumenten att komma i direktkontakt med bonden. På samma sätt uppskattar de som driver verksamheten att träffa sina kunder och få en chans att visa varor och produktion, säger Åsa Odell, LRF: s vice ordförande.
Redan i början på 2000-talet startade makarna Agneta och Sune Erlandsson i Fröslunda utanför Fjärdhundra gårdsbutik för kött och korv i en ombyggd tvättstuga på gården.
– Tidigare hade vi mjölkkor, nu säljer vi kött och korvar i stället. Allt kött är kravodlat, det vill säga vi använder inte konstgödsel eller gifter. Korna betar vall på gärdena som förr i tiden. Korven är också gjord på kravkött, men då inte kryddorna är kravodlade klassas den som ekologisk, uppger Sune Erlandsson.
På gården finns 40 mjölkkor och ett hundratal dikalvar. Djuren slaktas på ett lokalt slakteri.
– Jag kör dem dit i efter traktorn i vagnen de är vana vid och allt går lugnt och fint till, berättar Sune Erlandsson.
Paketeringen av det hängmörade köttet sker på slakteriet och korven tillverkas och paketeras på Mälarchark i Eskilstuna.
– Vi har frysdepå på en granngård och två rejäla frysar i gårdsbutiken,
Agneta Erlandsson har märkt att bland Gårdsbutikens nya kunder är den stora gruppen barnfamiljer:
– Det är roligt att se. Jag tror att det här med lokalodlad kravmat och gårdsbutiker kan vända trenden för lands- och glesbygden så att folk på nytt bosätter sig härute och servicen blir kvar, säger hon.