Myggprojekt i Nedre Dalälven kan utvidgas

Projektet Biologisk myggkontroll i Nedre Dalälven har lämnat in ansökningar till Kemikalieinspektionen om att få utöka områdena som får flygbesprutas med antimyggmedlet BTI.

Heby2004-03-08 00:00
- Det rör sig om naturreservatet Östa väster om Tärnsjö och Hedesundafjärden i Gävle och Tierps kommuner samt ett litet område vid Sälja i Heby kommun och ett mindre område vid Avesta, uppger Gösta Persson (m), vice ordförande i myggprojektets styrgrupp.
Förhoppningen är att vid behov få sprida BTI där redan i sommar.

Friluftsliv möjligt
- Det är trots allt avsikten att de här områdena skall ge möjligheter till friluftsliv, men det går inte om myggen slår till.
Ökningen av spridningsområdena ligger i linje med styrgruppens program för utvidgningen av antimyggprojektet.
År 2006 hoppas man på att få tillstånd att sprida Bti också inom delar av Färnebofjärdens nationalpark.
- Det handlar om områden där bebyggelse gränsar mot parken, till exempel i Östa, Gysinge och Hedesunda, uppger Gösta Persson.
I dagsläget har myggprojektet tillstånd att spruta med BTI i samma områden som tidigare, det vill säga över våtmarkerna i närheten av Tärnsjö och Österfärnebo samhällen.

Forskning stor projektdel
En stor del av budgeten går till forskningsdelen i projektet.
Insekter från provytor i besprutade och i obesprutade områden jämförs.
Bland annat letar entomologerna efter eventuell Bti-påverkan på andra insekter än myggor. Några sådana förändringar har inte hittats.
- Vad forskarna kan visa har naturligtvis betydelse för möjligheterna att få utvidga insatsområdena, säger Gösta Persson.
I fjol var ett mellanår för projektet. Den statliga finansieringen var liten i avvaktan på en utredning om framtiden.
- Vi hade pengar till en besprutning som genomfördes i maj i Tärnsjö och Österfärnebo. Som väl var blev det ingen myggsommar, säger Gösta Persson.

Staten satsar miljoner
I år och ytterligare fyra år satsar staten fem miljoner kronor per år — via länsstyrelserna i Västmanland, Gästrikland och Dalarna fyra miljoner, och Naturvårdsverket en miljon.
Heby och Sandvikens kommuner, som nu är mest berörda, satsar också en miljon kronor var.
En utökning av besprutningszonerna skulle göra fler kommuner inblandade också i finansieringen.

Nej från några kommuner
- Tyvärr har Sala och Älvkarleby tackat nej till att skjuta till pengar i år. Även om bekämpning inte är aktuell där nu kan den bli det och då bör de kommunerna vara inne i projektet, säger Gästa Persson.
Berörda landsting skjuter också till en del medel. Dalarna gör det också i år, Gästrikland räknar styrgruppen med också i år, men från landstingen i Västmanland och Uppsala finns ännu inga besked.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!