Myggplågan tillbaka i Gysinge

Gysinge har på nytt drabbats av myggplåga. Det är den för sin mångfald och blodtörstighet ökända översvämningsmyggan Ochlerotatus sticticus som nu får ortsborna att stänga in sig.

Heby2005-09-06 00:00
— Det är fråga om husarrest, säger Lasse Hallin som bor på Mattön.
Styrgruppen för projektet Myggkontroll i Nedre Dalälven beslutade för en tid sedan att inte genomföra ytterligare en insats med det biologiska antimyggmedlet Bti i de områden där medlet får spridas.
— Vi ansåg att det var för sent på säsongen och att vi borde spara den miljon kronor en stor insats skulle kosta till nästa år i stället, säger projektets koordinator Bo Larsson.
För en vecka sedan fångades 1 700 mygg i en fälla under en natt inne i Gysinge samhälle. Enligt ortsbor har antalet ökat markant de senaste dygnen.
— Vid 500 mygg brukar folk i allmänhet uppleva situationen som hemsk, säger Jan Lundström vid Uppsala universitet som är myggprojektets vetenskapliga och tekniske ledare.
När UNT besökte Mattön i Gysinge vid 14-tiden på måndagen var myggen plågsamt talrik.
— De kan leva en till två månader till. För att ta knäcken på dem fordras det temperaturer under noll både på dagen och natten, säger Jan Lundström.

"Missbedömde situationen"
Det är det myckna regnandet i slutet av juli och under augusti i Dalälvens tillrinningsområden och lokalt i Nedre Dalälven samt den senaste tidens värme som orsakat myggexplosionen.
— Jag tycker att styrgruppen i myggprojektet missbedömde situationen när älven i mitten på augusti stod drygt en meter högre än normalt.
— Det innebar att vattnet nådde myggens äggkläckningsplatser. När projektet i den här delen avbröts går konsekvenserna nu ut över oss, säger Börje Larsson, ordförande i Gysinge bruksråd.
Myggprojektet har tillstånd från Kemikalieinspektionen (Kemi) att sprida Bti från helikopter över några mindre ytor vid Gysinge.
— Men det tillför för litet att göra det, säger Jan Lundström.
I Gysinges närområde finns nationalparken Färnebofjärden och ett naturreservat.
— Vi arbetar för att hjälpa befolkningen, men de måste också själva påtala problemet och informera myndigheterna. Utifrån behovet sammanställer projektet en ansökan med miljökonsekvensbeskrivning till Kemi, säger Jan Lundström.
Effekten av de stora besprutningarna vid Österfärnebo och Tärnsjö de senaste somrarna har dock reducerat översvämningsmyggan i Nedre Dalälvsregionen, hävdar Jan Lundström.
Men småbarnsmamman Sara Grankvist känner sig uppgiven och arg:
— Vi kan inte vistas utomhus. Värst är det för barnen som bara kan gå ut en stund på mornarna så länge nattkylan är kvar, säger hon.
— Och äldsta dottern och hennes kamrater har det plågsamt när de står och väntar på skolbussen.
Enligt Bo Larsson är myggen just nu besvärande i större delen av Nedre Dalälven, till exempel vid Östa väster om Tärnsjö, Huddunge norr om Heby,Bärrek söder om Avesta samt Strångnäs och Ista vid Österfärnebo.
— Jag befinner mig i Östa nu, säger han.
Inneliggande ansökningar för Bti-användning i Östa och i Hedesundafjärden (bland annat Söderfors) har Kemi ännu inte besvarat.
Åke Gellerstedt som driver Östa stugby bekräftar att myggen är ett problem sedan en vecka tillbaka:
— De har inte varit så här talrika sedan sommaren 2000. Gästerna i stugorna står ut ännu så länge, men situationen är naturligtvis inte alls bra.
För fem år sedan stängde han Östa camping sedan husvagnsägarna flytt myggen.
— Det är tur att vi inte öppnat den igen, säger Åke Gellerstedt.

Fotnot: Jan Lundström tar emot mejl om myggproblem på webbadressen: jan.lundstrom@mygg.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!