Myggplågan tillbaka i Gysinge
Demonstranter mötte beslutsfattarna som i dag överlägger i Gysinge om den framtida finansieringen av myggbekämpningen i Nedre Dalälven.
Sofie Skoglund och Madelen Zandel är raka i sitt budskap till beslutsfattarna - Döda myggen!
Foto: Hans Lundgren
Det rör sig om den aggressiva, långtflygande och blodtörstiga översvämningsmyggan som uppträder i oerhörda mängder sedan i måndags.
Men Gysinge och Österfärnebo gränsar till nationalparken Färnebofjärden och ännu saknas tillstånd att få sprida det biologiska bekämpningsmedlet Bti där.
"Bort med myggen" skanderade ung som gammal i solen framför värdshusets entré. Där märks inte myggplågan. Men bara några steg därifrån, i skuggan i närheten av buskagen är det omöjligt att freda sig. Myggen är överallt.
Och på Mattön söder om bron över älven är det olidligt.
- Även djuren plågas. Hunden vill inte gå ut. Min fyraåriga dotter vistas just nu hos sin pappa på annan ort, säger Sophia Malm.
Grillkvällar och trädgårdspyssel är bara att glömma.
- Jag är glad att veden för i vinter blev klar innan myggen slog till, säger Sophia Malm.
Projektet Biologisk myggkontroll i Nedre Dalälven startade år 2003 och avslutas i år. Det är projektets styrgrupp som nu samlas i Gysinge för att diskutera den fortsatta finansieringen.
Behovet av pengar varierar beroende på hur svåra myggsomrar som inträffar, men i genomsnitt mellan sex och åtta miljoner kronor årligen behövs för att en reguljär beredskap för att bekämpa myggen skall kunna upprätthållas.
- Det rimligaste vore om de pengarna går över statsbudgeten efter ett särskilt regeringsbeslut, säger styrgruppens vice ordförande Gösta Persson (m) från Heby.
Heby och Sandvikens kommuner är mest drabbade av översvämningsmyggan Ochlerotatus sticticus. De båda små kommunerna har bidragit med vardera en miljon kronor om året till myggprojektet vars forskningsdel leds av experter från Uppsala universitet.
De övriga kommunerna - Gävle, Älvkarleby, Tierp Sala och Avesta - har bidragit med mellan 25 000 och 200 000 kronor vardera. Resten har staten skjutit till.
- Vi behöver nu hjälp från berörda länsstyrelser och regionförbund att trycka på miljödepartementet för en lösning av den framtida finansieringen, säger Gösta Persson.
Han anser att det är mycket viktigt att det finns en nationell kompetens på myggproblemet att uppbåda eftersom översvämningsmyggan sprider sig.
- Skövde och andra orter runt sjön Östen i Västergötland har haft stora problem. I Heby kommun har den spridit sig till Enåker där jag bor. Vi kan inte heller vistas utomhus just nu, säger Gösta Persson.
Klimatförändringarna kommer att bidra till spridningen av Ochlerotatus sticticus och mygg kan sprida sjukdomar.
Mats Hindström, chef för landsbygd och naturvård på länsstyrelsen i Gävleborgs län, säger att en oberoende forskare skall granska effekterna av fem års användande av Bti i Österfärnebo, Tärnsjö och Huddunge.
Myggprojektets forskare anser det ofarligt för alla utom för mygg.
- Artdatabanken tycker inte att de lyckats besvarat den centrala frågan om medlet påverkar också andra organismer. Så länge det råder oklarhet på den punkten är det inte aktuellt att ansöka om besprutning också i nationalparken, säger Mats Hindström.
Tilläggas kan att myggförekomsten de senaste dagarna ökat också i de områden vid Nedre Dalälven där Bti får spridas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!