Myggmedel kan ta slut

Årets första bekämpningsinsats mot stickmyggor kring Nedre Dalälven är över. Men om det blir en regning sommar med flera översvämningar finns det en risk att bekämpningsmedlet inte räcker till, och myggorna kan då få leva fritt.

Myggbekämpning utanför Tärnsjö.

Myggbekämpning utanför Tärnsjö.

Foto: Hans E Ericson

Heby2012-06-03 10:07

Den 25 maj avslutades årets första bekämpningsinsats med helikopter mot stickmyggor kring Nedre Dalälven. Insatsen omfattade drygt 3500 hektar översvämningsområden, däribland områden runt Tärnsjö, Östa och Ingbo i Heby kommun. Nedre Dalälvens utvecklingsaktiebolag, Nedab, som bedriver bekämpningen, har nu biologiskt bekämpningsmedel kvar till ytterligare drygt 2000 hektar. Enligt Jan Lundström, bekämpningsledare vid Nedab, räcker det till en mindre bekämpning än den tidigare, men inte fler.

– Blir det en regnig sommar med flera översvämningar blir vi tvungna att prioritera bort vissa områden och då finns det en viss risk att myggen får flyga fritt, säger Jan Lundström.

Som UNT tidigare har skrivit är problemet att 19 av sammanlagt 27 miljoner kronor som berörda länsstyrelser, regionförbund och kommuner anslog för bekämpningen åren 2010-2013, förbrukades redan under den första sommaren. Detta berodde på att flera stora översvämningar inträffade under sommaren 2010 och att stora bekämpningar då genomfördes. För att klara sommaren 2012 har de berörda länsstyrelserna, regionförbunden och kommunerna avsatt ytterligare 3 miljoner kronor till helikopterkostnaderna vid bekämpningen. Men mer pengar än så finns det inga planer på att skjuta till.

Vad händer om bekämpningsmedlet tar slut?

– I dagsläget finns inga ytterligare ekonomiska medel om en sådan situation skulle uppstå. Om det skulle bli en ovanligt myggrik sommar så kan det bli bekymmer, säger Marie Wilén(C), kommunalråd i Heby kommun.

Även en långsiktig ekonomisk lösning, med start 2013, saknas. Länsstyrelsen i Gävleborgs län, som samordnar i budgetfrågan har dock skickat en begäran på 12 miljoner om året mellan 2013 och 2020. Men Jan Lundström, som även forskar kring mygg och miljö vid Uppsala universitet, vill att ekonomiska medel tas fram redan i år.

– Jag ser det som fullständigt självklart att staten går in med sin andel pengar till myggbekämpningen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!