Myggfritt i midsommar vid Nedre Dalälven

Det ser ut att bli myggfritt i midsommar för de boende vid Nedre Dalälven.- Även om det kommer stora mängder regn dröjer det innan myggen kläcks, säger Martina Schäfer, operativ ledare för projektet Biologisk myggkontroll, även kallat Myggprojektet.

Heby2007-06-08 00:01
Den senaste tidens väder, med först regn och därefter sol och värme, brukar vara utmärkta förutsättningar för den aggressiva stickmyggan som fruktas av befolkningen kring Nedre Dalälven.
Men enligt Myggprojektets operativa ledare Martina Schäfer finns i nuläget inte någon anledning till oro.
- Det har regnat för lite under våren. Vi har undersökt från Avesta till Söderfors och vattnet i Dalälven är lågt, förklarar hon.
Det är vid översvämning som äggen snabbt värms upp i det grunda vattnet, vilket gör att stora mängder stickmyggor kläcks. Men i nuläget finns inga risker för det. Även i Huddunge, som är oberoende av läget i Dalälven, är det för torrt för att stickmyggan ska trivas.

Helt myggfritt är det dock inte. Den betydligt mindre aggressiva skogsmyggan finns det gott om, men den ingår inte myggbekämpningen.
Martina Schäfer tror att det krävs regn i åtminstone en vecka för att stickmyggan ska få gynnsamma förutsättningar. Därefter krävs en period med sol och värme. Om det blir så står Myggprojektet redo att snabbt bekämpa med bekämpningsmedlet BTI.
- Vi är väl förberedda. Vi kollar varje dag och har kontakt med helikopterföretagen. Det som tar längst tid är att förbereda de kartor som visar var bekämpningen ska sättas in.
Insatserna kring Nedre Dalälven är unika i Sverige då situationen i området enligt Martina Schäfer är extrem.

Men fortfarande finns områden som väntar på besked från Kemikalieinspektionen och Länsstyrelsen om tillstånd för bekämpning. I Ista utanför Gysinge väntas besked snart, men för Färnebofjärdens nationalpark är det inte sannolikt att någon bekämpning kan bli av förren tidigast i höst. Området kring Hedesunda fick som UNT tidigare berättat avslag på sin ansökan om bekämpning på grund av att Länsstyrelsen i Gävleborgs län inte anser att konsekvenserna av BTI är tillräckligt utredda. Det ärendet tas nu upp av Miljödomstolen.

Men befolkningen som bor vid Nedre Dalälven i Uppsala län kan räkna med att kunna sitta utomhus och äta i midsommar?
- Ja, men det ska de kunna ändå eftersom att de har myggbekämpning, säger Martina Schäfer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om