Myggen uppe i riksdagshuset

Ett faktaseminarium om SIT-metoden, en ny metod att bekämpa stickmyggor, arrangeras i riksdagshuset på måndag.

Jan Lundström, verksamhetsledare vid Biologisk myggkontroll, organiserar myggmöte i riksdagshuset.

Jan Lundström, verksamhetsledare vid Biologisk myggkontroll, organiserar myggmöte i riksdagshuset.

Foto: Johan Eriksson

Heby2017-08-27 20:05

SIT-metoden, som handlar om inplantering av sterila mygghannar, utarbetas av det internationella atomenergiorganet IAEA, och används av ett 30-tal länder världen över. Det är IAEA:s toppchef Aldo Malavasi som är inbjuden till riksdagshuset för att berätta om framgångarna med SIT-metoden. Jan Lundström, verksamhetsledare vid Biologisk myggkontroll, är organisatören bakom faktaseminariet som han själv hoppas ska sprida kunskap bland beslutsfattarna.

– Regeringen har de senaste åren riktat uppmaningen att hitta alternativa bekämpningsmetoder, och det enda alternativet vi redovisat är SIT-metoden. Min förhoppning är att vi ska få genomföra en pilotstudie med SIT-metoden i Nedre Dalälven, säger han.

Inbjudna till faktaseminariet är bland annat riksdagsledamöter samt beslutsfattare med koppling till myggproblemet.

– Samtliga riksdagsledamöter med tyngdpunkt på de som företräder länen Uppsala, Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Värmland är inbjudna. Dessutom företrädare från Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten samt berörda länsstyrelser och kommuner, förklarar Jan Lundström.

Varför tror du på SIT-metoden?

– All forskning hittills har varit positiv, metoden ger inga bieffekter och att en organisation som IAEA, i samarbete med många etablerade länder, jobbar med metoden visar att det finns potential. Dessutom har världshälsoorganisationen WHO rekommenderat metoden, vilket är en världsnyhet i sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!