Myggdom välkomnas i Gysinge
Omfattningen av den återkommande stickmyggsplågan i Nedre Dalälven räcker i sig som skäl för att tillåta biologisk bekämpning av insekterna från luften.
Domen, som inte kan överklagas, blir också avgörande för Gysingebornas krav på myggbekämpning i den närbelägna nationalparken, och även på andra platser i landet.
År 2007 gav miljödomstolen projektet biologisk myggkontroll dispens för bekämpning i Ista i Sandvikens kommun i norra delen av Färnebofjärden. Länsstyrelsen i Gävle drev dock frågan vidare och i fjol förekom därför ingen bekämpning i Ista.
Nu skall den prejudicerande domen i högsta instans ligga till underlag för alla framtida beslut.
- Vi får arbetsro, säger Kalle Hedin, vd för Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag (NEDAB) som svarar för myggbekämpningen.
- Det är bra att Ista prövats i miljööverdomstolen, framhåller Jan Lundström vid Uppsala universitet. Han leder den forskningsgrupp som studerat det biologiska bekämpningsmedlet Bti: s effekter på andra organismer än stickmyggor. Slutsatsen är att Bti inte har någon betydande miljöpåverkan.
- Jag är naturligtvis glad för att domen godkänner våra resultat. Det måste också kännas bra för ortsbefolkningen som så ihärdigt kämpat för att få hjälp mot myggen. När den slår till påverkas hela deras livssituation, säger Jan Lundström.
För ett år sedan kritiserades forskningsgruppens insatser av Artdatabanken i Uppsala.
- Kritiken var den gången högljudd och ovederhäftig, men svår att försvara sig mot. Att gå i genmäle och tvingas sänka sig till den nivån var omöjligt. Vi arbetar på att presentera våra resultat i vetenskapliga tidskrifter, uppger Jan Lundström.
Nu återstår att trygga en framtida reguljär myggbekämpning i Nedre Dalälven. Det femåriga kontrollprojektet upphörde vid årsskiftet. Kvar finns en ekonomisk buffert för att genomföra insatser i sommar.
Men därefter är framtiden osäker. Vid en uppvaktning från berörda kommuner och projektets styrgupp i slutet av förra året förklarade regeringen att man inte avser att anslå särskilda medel i budgeten. Staten har redan gett berörda länsstyrelser medel för myggbekämpning i området.
Sju, åtta miljoner kronor är den genomsnittliga årsbudgeten. Problemet är att kommunerna i området inte fått något besked från länsstyrelserna, landstingen och regionförbunden om ekonomin. Länsorganen vill inte ta ställning och bollar därför frågan mellan sig.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!