Myggbekämpningen ska bli effektivare
Efter förra årets fiasko med myggbekämpning runt Nedre Dalälven har myggkontrollprojektet omorganiserats så att beslutsvägen blir kortare och arbetet mer effektivt. Beslut om bekämpning tas direkt av projektledaren och inte av styrelsen.
Resultatet blev en mygginvasion som gjorde det svårt för människor att vistas utomhus under tre veckor.
Det får inte hända igen.
I år har den nye projektledaren Jan Lundström och bekämpningansvariga Martina Schäfer befogenhet att fatta egna beslut.
— Vi gjorde rätt bedömning av läget förra året och styrelsen hade vårt underlag, men tyvärr fattade man ett annat beslut, säger Jan Lundström, som har varit med från starten i projektet som vetenskaplig ledare.
Han tror att Kemikalieinspektion snart kommer att säga ja till ansökningarna om ett utökat bekämpningsområde redan i år, på Östahalvön och runt Hedesundafjärden.
— Efter fem år har vi ännu inte sett några negativa effekter i naturen av BTI. Det kan betyda att vi även får tillstånd att gå in i nationalparken närmare Gysinge nästa år, säger Jan Lundström.
Medför den ymniga vårfloden i år en risk för mycket mygg?
— Vi gör inga sådana bedömningar. Det är naturen som bestämmer. Vi har myggfällor ute och arbetar jour dygnet runt från den 1 maj till den 31 augusti, säger Jan Lundström.
Därefter är det sannolikt att han och Martina Schäfer tar en välbehövlig på semester. Men om vädret blir likadant som förra året, vem fattar då beslut i september?
— Jag vet inte hur det ska hanteras. Styrelsen kan blixtinkalla oss om vi är hemma, säger Jan Lundström.
Finansieringen av projektet är tryggad till och med 2008. Förre projektledaren Bo Larsson har övergått till en tjänst inom fritidsförvaltningen i Upplands Bro kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!