Museum i hemvärnets vagga invigt
På torsdagen invigdes ett hemvärnsmuseum i Tärnsjö där det första hemvärnet i Sverige bildades 4 januari 1940.
Kommunalrådet Carina Schön överlämnade blommor till museets eldsjälar.
Foto: Hans Lundgren
Hemvärnet är inte avskaffat, framhöll dess tidigare länschef Jan Plantin, men är å andra sidan inte vad det en gång var, nämligen en folkrörelse av beväpnade och utbildade civilister vars uppgift var att bevaka och vid behov försvara viktiga knutpunkter och installationer i sin hembygd, bistå ordningsmakten, släcka bränder och söka efter försvunna personer.
- Nu skall hemvärnet skydda vissa centrala positioner i länen. Den allmänna nedrustningen av försvarsgrenarna och svårigheten att rekrytera hemvärnsmän och lottor gör att numerären dragits ner kraftigt, säger Jan Plantin.
Hemvärnet bildades under brinnande kriget för att folville ha det. Precis som nu hade försvaret skurits ner kraftigt.
Hemvärnsområdena följde sockengränserna. Senare i storkommunen Heby fanns sju sådana områden och drygt 400 man som regelbundet samövade.
I sitt invigningstal gav Jan Plantin en eloge till Heby kommun som "sponsrat" lokalen samt ortsbor som varit hängivna hemvärnsidén, bland andra Tore och Elisabeth Magnusson, Herris och Anita Ingstedt, Bertil och Marianne Carlsson samt till dem som skänkt pengar till museets bildande, fotografier och andra minnen.
Dagen till ära fanns politiker från landstinget och länets kommuner på plats. De hade tidigare på dagen deltagit i en kommundag i Heby. Arne Sandemo, förbundsstyrelsens ordförande, klippte invigningsbandet och därefter kunde man stiga in och titta och även passa på att smaka på ärtsoppan som bjöds dagen till ära.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!