Mobil häströntgen gör att fölen slipper resa

Alla tjänar på det. Så beskrivs den första mobila häströntgenstationen i Sverige som besöker stuterier och större hästgårdar för att röntga benen på unga hästar.

Heby2006-03-14 00:00
Stuteriägaren Bill Ingvarsson på Gundbo gård norr om Östervåla berättar att tidigare kunde han få resa fram och tillbaka under en månads tid för att "friröntga" ettåringarna.
— I släpet kan jag bara ta två hästar åt gången. En hästbuss kan ta upp till nio stycken. Men i dag skall 22 hästar röntgas.
Det är en omfattande verksamhet ändå att röntga så många hästars fram- och bakben, kotleder och hasleder.

Och det är nödvändigt på ett stuteri för travhästar. Närmare var tredje ung häst visar sig nämligen ha lösa benbitar i rörelseorganen. För de flesta hästar ger det inga symtom, men för blivande travare, som kommer att belasta ben och leder hårt, kan det bli problem:
— Det uppstår slipskador i ledbrosket och i värsta fall kroniska inflammationer i leden. Vi råder ägaren att operera bort benbitarna innan hårdträningen startar, säger Ulf Swensson från Mälarkliniken i Sigtuna.
Han och Marita Roxenborg ombesörjer röntgenfotograferingen.

I solen på stallbacken väntar Svante Åberg som är mannen bakom den mobila häströntgen.
— I 25 år arbetade jag med den traditionella röntgentekniken på olika kliniker. Jag insåg att det skulle kunna gå att göra den här verksamheten rationellare med den digitala tekniken.
Svante Åberg byggde om och inredde en hästtransport med bland annat en dator och en skanner. Han kollar att bilderna är rätt exponerade, skannar dem och sänder dem till Mälarkliniken för analys.
— Jag har byggt om utrustat den här vagnen för 750 000 kronor. Jag ställer den till olika klinikers förfogande, det är mitt nya jobb som jag driver i ett eget företag, säger han.

Ulf Swensson hinner ganska plåtarna preliminärt på plats.
— Troligen är de här defekterna ärftliga och svåra att komma ifrån. Men vi upptäcker dem rätt lätt, vi ser dem lika bra här i stallet som på kliniken.
När UNT besöker gården vid lunchtid på måndagen har han hittat en häst med "småskräp" i en framkota.
Ulf Swensson är delägare i Mälarkliniken.
— Vi tar emot de hästar som behöver operation. Det här är numera ett ganska lindrigt ingrepp som sker med så kallad titthålskirurgi.
I ett vindskydd på gaveln av stallet är "väntrummet", här står ett dussin hästar bundna på dubbla led och väntar på sin tur att bli undersökta.
Kerstin Fredriksson är på plats för att stötta sin travnordsvensk Hemmingsbo Walir (Walir är för övrigt detsamma som Våla fast på 1300-talsvenska):
— Han är så fin, säger hon.

Hemmingsbo Walir är en av 50 hästar som är inhyrda på Gundbo stuteri. Bill Ingvarsson driver stuteriet tillsammans med sin hustru Eva. Förr berättar han, tränade han hästar för ägarnas räkning.
— Vi har en travbana på 800 meter här intill. Men jag har inte tid att träna några andra hästar än mina egna , säger han.
Men den mobila röntgenstationen sparar tid.
— Och den är bra för miljön också. Tänk så mycket bränsle jag brände upp tidigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om