Vivianne Macdisi förklarar att det som UNT berättar för henne hur patienter tas emot och behandlas av personalen på Wemind är helt oacceptabelt. Flera patienter har anmält det till IVO för bristfällig vård, avsaknad av empati, nonchalanta och oförberedda läkare och långa väntetider.
– Jag tar allvarligt på det här och ett dåligt bemötande leder ofta till dålig vård. Utifrån den information jag fått av UNT kommer jag nu att ta upp detta med vår hälso- och sjukvårddirektör som får titta vidare på detta, säger Vivianne Macdisi.
Vad betyder det mer konkret?
– Vi har upphandlat ett avtal med Wemind som löper på fyra år. I det avtalet finns det ett antal olika delar som säger vad de ska uppfylla med sin i vård. Det första steget blir nu att vi inleder en dialog med företaget och diskuterar den vårdkritik som kommit upp, säger Vivianne Macdisi.
Vad kan det leda till i förlängningen?
– Det beror vad den här dialogen leder fram till. Utifrån den fattar vi nya beslut, säger Vivianne Macdisi.
Kan det innebära att avtalet sägs upp?
– Innan ett avtal sägs upp behöver i så fall olika juridiska frågor undersökas. I dagsläget är det inte aktuellt att säga upp något avtal med Wemind, säger regionrådet.
Avtalet är skrivet på fyra år och innebär att Wemind svarar för den psykiatriska öppenvården i norra länsdelen (Heby, Tierp, Älvkarleby och Östhammar) mot en ersättning på 22 miljoner kronor per år. Det föregående avtalet (med en annan privat vårdgivare) kostade Region Uppsala 26 miljoner kronor per år.
När det gäller avtalet med Wemind så menar flera vårdtagare som UNT pratat med att det bara är ett sätt att spara pengar för Region Uppsala.
– Vi har en viss mängd pengar och för den vill vi ha så mycket vård som möjligt, men det finns inget incitament att få ner priset om det skulle leda till en sämre kvalitet. Detta innebär också att det kan skapas problem som vi måste hantera på andra ställen inom vården, säger Vivianne Macdisi.
Men det är inte bara patienter som riktat kritik mot Wemind.
Enligt Vivianne Macdisi har Region Uppsala fått emot kritik från Tierp, Älvkarleby, Heby och Östhammars kommuner för hur Wemind skött arbetet med det som heter samordnad individuell plan. Den innebär att kommunen och regionens vårdinsatser (i detta fall Wemind) för patienterna ska samordnas så att vården blir så komplett som möjligt.
– Den här är något som är lagstyrt och här menar kommunerna att Wemind inte deltar och involverar sig i verksamheten. Det här är en fråga som vi diskuterar, säger Vivianne Macdisi.