Minnet av ett 120 år gammalt yxmord

En februarikväll för 120 år sedan rånmördades postmästaren och klockaren i Östervåla Johan Åkerlund. Han slogs ihjäl med en yxa när han skulle stänga postkontoret. Bytet blev omkring 200 kronor.

Östervålamordet  120 år. Kjell Zetterberg, kyrkokanslist i Östervåla, visar mordplatsen. På andra sidan brofästet låg postkontoret.

Östervålamordet 120 år. Kjell Zetterberg, kyrkokanslist i Östervåla, visar mordplatsen. På andra sidan brofästet låg postkontoret.

Foto: Hans Lundgren

Heby2016-03-05 08:05

Efter 31 år klarades det brutala mordet upp. För den sakens skull sticker det ut än i dag. Få mordgåtor klaras upp efter så lång tid. Men det är också uppmärksammat för att det visade sig omöjligt för polisen att få ihop vittnenas tidsangivelser med de indiciekedjor som förekom.

– Mordet är naturligtvis en intressant kriminalhistorisk händelse. Postkontoret är rivet, men klockargården och gamla brofästena vid ån finns kvar, säger Kjell Zetterberg, 62, som arbetar som kanslist på pastorsexpeditionen ett stenkast ifrån mordplatsen.

Landsfiskal Bror Gråberg, som också skulle bli åklagare i målet, startade utredningen vid 22-tiden mordkvällen. Ungefär samtidigt avled Åkerlund av sina skador utan att ha återfått medvetandet. Tre personer som befunnit sig i närheten av postkontoret förhördes. En av dem hade sett en man springa in bakom posten, som var en flygelbyggnad till klockarbostaden, ungefär vid halvåttatiden. En annan hade hört skrapande ljud inifrån kontoret, en tredje hade sett en mystisk vagn utanför ett närbeläget stall. Mordvapnet återfanns dagen därpå i en vedstapel bakom den närbelägna folkskollärarbostaden. Yxan tillhörde skolan.

En ryktesstorm startade. Den pekade snart ut Erik Eriksson som misstänkt. Han var bosatt i Lagbovreten strax utanför samhället, en fattig diversearbetare och hästbytare, känd för dryckenskap och ett tidvis oregerligt leverne. Men framförallt var han utböling och tilltalades allmänt Börstil, namnet på den ort i östra Uppland varifrån han härstammade.

Det var hans häst och vagn som setts vid stallet en bit från postkontoret. Tidigare på dagen hade han pantsatt sin klocka för att få pengar till mat, vagnshyra och barnmorska, ty hans kvinna (eller frilla som folk sade, för de var inte gifta) låg i barnsäng.

En vecka senare greps han. Börstil hade varit på väg hem igen sedan barnmorskan blivit upptagen på annat håll. Han hade stulit lite foder till hästen i stallet.

Men några mordbevis kunde aldrig framläggas, och som sagt klockorna i Östervåla bidrog inte till någon klarhet. Efter att ha hållits häktad i drygt ett år frigavs Erik Eriksson. Under den tiden hade hans barn dött. Han tvingades gå ifrån sitt hus och ålades av hovrätten att själv betala vittnenas ersättningar. Domen innehöll därtill formuleringar som inte helt friade honom. Folkopinionen svängde nu och ortsborna gjorde en insamling så att Börstil kunde betala rättegången. Han återupptog sitt arbete, slutade supa och gifte sig.

Med tiden kom misstankarna i stället att flyttas över på folkskolläraren Petrus Blomberg. Yxan tillhörde ju skolan och hade påträffats bakom hans hus. Rykten gjorde också gällande att postmästaren skulle ha haft en affär med lärarens hustru. Åklagare Gråberg och en länsman i Knutby, Carl Fredrik Köhler, förmådde änkan Åkerlund att skriftligen begära en ny utredning.

19 mars 1904 greps Blomberg. Bevisningen var svag. Efter tre veckor i häkte och två dagars inledande förhör på Gästgiveriet släpptes han. Den friande domen kom först drygt sju månader senare. Åkerlunds dödsbo ålades att betala statens rättegångskostnad, 8.000 kronor, en mycket stor summa på den tiden. Inte nog med det, Blomberg övertog uppdraget som klockare och postmästare och verkade också som kommunalman i Våla innan han på gamla dagar flyttade tillbaka till sin hembygd i södra Gästrikland.

År 1926 dök luffaren och före detta artilleristen Karl Karlgren-Bäck upp i sin hemsocken Munktorp och begärde med hänvisning till sin ålder, 68 år, att få bli intagen på ålderdomshemmet. Snart attackerade han och knivskar en av de andra åldringarna. Nu inträffade det säregna att det var sonen till den förre åklagaren i Östervålamordet, Ossian Gråberg som förhörde Karlgren-Bäck för knivskärningen. För honom erkände Karlgren-Bäck Östervålamordet. Han tog förvisso tillbaka erkännandet, men vid en vallning på mordplatsen vårvintern 1927 erkände han på nytt.

En ny preskriptionslag för grövre brott hade införts år 1926. Därför åtalades inte Karlgren-Bäck för Östervålamordet. Det hör till saken att med anledning av Palmemordet har preskriptionslagen ändrats tillbaka. För mord och andra mycket allvarliga brott finns sedan år 2010 ingen avskrivningstid.

För knivskärningen på ålderdomshemmet dömdes Karl Karlgren-Bäck att intas på Sundby mentalsjukhus i Strängnäs där han på nytt erkände mordet för en sjuksköterska kort före sin död år 1927.

Kuriosa om Östervålamordet

Eliel Löfgren utgav boken Klockorna i Östervåla 38 år efter Östervålamordet. Under den första rättegången år 1896 var han tingsnotarie, under den andra åtta år senare Blombergs försvarsadvokat. Löfgren blev sedermera justitieminister, utrikesminister samt partiledare för Sveriges liberala parti och praktiserade som advokat.

Carl Fredrik Köhler fungerade som brottsutredare i samband med att mistankarna vändes mot skollärare Petrus Blomberg. Han var mindre nogräknad. Först fabricerade han ett motiv, sedan letade han bevis som ibland friserades för att passa in. Några år efter Blombergs frikännande emigrerade Köhler till Amerika och arbetade bland annat som hotelldetektiv i Chicago.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!