Projektet är rikstäckande och stödet skall användas till fem regionala framtidsbygdskonferenser där aktörer inom mat, måltider och turism skall sammanföras. När konferenserna genomförts och resultatet av dem slutredovisats den 1 december 2011, avser man att söka nya medel till lokala dialogträffar för landsbygdsentreprenörer inom mat - och turismområdet.
Enligt Leo Padazakos i Huddunge, vd för Entreprenörsfabriken och andelsägare i Progrezzum, är Uppsalabon Urban Laurin idégivare och den drivande bakom projektet:
– Entreprenörsfabriken ställer upp med kontorsresurser. Liksom jag är Urban Laurin medlem i Progrezzum och han har också ett eget företag genom vilket han föreläser om hållbar utveckling
Leo Padazakos säger att turism och mat är nära förknippade med varandra:
– Det gäller att förstå att mat i sig är en upplevelse och att utveckla det kulinariska lockar fler turister.
Enligt den kostnadsbudget och finansieringsplan för projektet Framtidsbygd som Progrezzum redovisat till Jordbruksverket uppgår kostnaderna för de fem regionala konferenserna till 1,3 miljoner kronor. Den dryga miljonen i bidrag utgörs av EU-stöd till landsbygdsutvecklingsåtgärder och skall finansiera 90 procent av projektets stödberättigade kostnader, dock högst 1 miljon 172 160 kronor. Progrezzum ekonomiska förening skall medfinansiera projektet med minst tio procent.
De fem regionala konferenserna är i första hand inspirationsmöten. Bland annat Uppsala och Västmanlands län ingår i en av de mellersta regionala konferenserna. De planerade dialogträffarna med lokala entreprenörer syftar till att ta fram ett koncept att driva fram matkulturen i Sverige som kan säljas till intresserade, uppger Leo Padazakos.
– Det handlar också om att lära landsbygdsborna att söka de olika bidrag som finns att få från EU, regionerna och länsstyrelserna. Det är en labyrint att ta sig igenom. Där kan vi också hjälpa till, säger han.