"Människor viktigare än mygg"
Människor är viktigare än mygg, det förklarade riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) då han på torsdagskvällen besökte Gysinge för att med ortsborna diskutera problemen att få både pengar och tillstånd för framtida myggbekämpningar vid Nedre Dalälven.
KD-politikern Mikael Oscarsson diskuterade myggplågan med Gysingeborna på torsdagskvällen.
Foto: Hans Lundgren
Mikael Oscarsson samlade in synpunkter inför interpellationsdebatten om myggplågan i riksdagen på måndag. Hans huvudargument är att när staten ägar merparten av de områden som producerar kolossala mängder stickmygg, måste staten också anslå medel så att den återkommande plågan kan bekämpas.
Ortsborna anförde bland annat att de kämpar en ojämn kamp mot tjänstemän i berörda myndigheter.
- Naturvårdsverket har 550 anställda varav 90 procent bor i Stockholm, konstaterade Mikael Oscarsson. Kanske skulle personalen utlokaliseras hit för att uppleva problemen. Just den här översvämningsmyggan går till direkt och ljudlös attack.
I fjol tog projektet Biologisk myggkontroll i Nedre Dalälven slut. Regeringen meddelade för ett halvår sedan att en reguljär bekämpningsorganisation inte kan påräkna ekonomiskt stöd från staten. För tillfället ankommer det på de berörda länens regionförbund att säkra en budget på sju, åtta miljoner kronor om året.
- Man bollar frågan mellan sig, ingen vill sitta med Svarte Petter och betala. Men det bor 10 000 människor i det här området. Utan pengar upphör organisationen och risken är att tillstånden dras in.
Just det problemet gav ledaren för myggprojektets forskningsgrupp, Jan Lundström, färska exempel på:
Istaområdet, som länsstyrelsen i Gävleborgs län inte vill ha besprutat med det biologiska bekämpningsmedlet Bti, drevs 2007 ändå upp i Övermiljödomstolen som gav myggbekämpningen dispens.
- Nu kommer det signaler att det beslutet enbart gällde det året, vi måste passera all instanserna igen.
Jan Lundström berättade också att Naturvårdsverket köpt in 87 hektar myggproducerande våtmark söder om Österfärnebo, det så kallade Fängsjölandet, som besprutats flera gånger.
- Naturvårdsverket säger nu nej. Det blir ett stort bekymmer för ortsborna när myggplågan slår till nästa gång, sade Jan Lundström och uppmanade befolkningen vid älven till motstånd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!