– Skådebröd är naturligtvis förgängligt, det är också litet av tjusningen, säger Mattias Landén, lärare på bagar- och konditorlinjen på Ekebygymnasiet i Uppsala. Emil Holmberg och Ida Lektonius var en gång hans elever, nu är de också lärare där och det är i grenen bageri de alla tre har utfärdade mästarbrev.
– Vi är för övrigt de enda tre i landet som korats till mästare under de senaste tio åren, säger Mattias Landén.
Skådebröd var förr ett sätt för bagarmästaren att visa upp i skyltfönstret vad han kunde. I dag, säger Mattias Landén, är bageri i ropet som underhållning i teve och tidningar.
– Det har fått till följd att antalet sökande till bagar- och konditorlinjen ökar kraftigt. Vi har såväl gymnasie- som vuxenutbildning.
Särskilt märkvärdig bland skådebröden är "Elden" där lågorna bakats var och en för sig. För övrigt är bakverken ihopsatta innan de skjutsades in i ugnen.
– Det är viktigt att de får en lång torkningstid och ett sockeröverdrag för att minska benägenheten för sprickor, säger Mattias Landén.
Skådebrödet är bakat med vete- och rågmjöl samt malt och färgat med kakao. Det innehåller också mindre jäst och mera salt än vad som används om brödet skulle ätas.
– Salt ökar uttorkningen och gör degen lättare att arbeta med, förklarar Mattias Landén.