Många välkomnar flyktingarna

Gysingeborna i gemen välkomnar sina nya grannar flyktingarna som sedan elva dagar tillbaka anländer till den nystartade förläggningen i Gysinge bruk.

PRO bedriver sedan 30 år folkhögskola i Gysinge. Sedan 1 juli har befolkningen mer än fördubblats sedan 165 asylsökande flyttat in på bruksområdet.

PRO bedriver sedan 30 år folkhögskola i Gysinge. Sedan 1 juli har befolkningen mer än fördubblats sedan 165 asylsökande flyttat in på bruksområdet.

Foto: Staffan Claesson

Heby2014-07-12 12:00

– Ja, de flesta är faktiskt positiva. Det är roligt att det blivit liv och rörelse i samhället, säger Inga-Lill Gavell, som vuxit upp på bruket där hennes föräldrar drev Värdshus i nästan 30 år.

Men i en bil utanför Brukshandeln sitter en äldre man som är av en annan uppfattning:

– Vore jag yngre skulle jag flytta härifrån. Han vill inte tala om vad han heter.

Det är Migrationsverkets mottagningskontor i Hedemora som bemannar förläggningens reception onsdagar och fredagar. Där får de boende hjälp med praktiska frågor.

Personalen vill inte heller säga vad de heter.

– Det är vår policy. Det finns en hotbild som vi inte kan bortse ifrån, både mot oss som arbetar här och mot enskilda asylsökande, säger de båda receptionisterna som följaktligen inte heller vill vara med på bild.

– Ni får inte fotografera i förläggningen och inte utomhus såvida inte de uppehållssökande först godkänt det, tillägger de.

På fredagen hade 165 personer flyttat in, avtalet med Migrationsverket anger 200 som max. Men fastighetsägaren Ulf Berghäll vill försöka få in 240 stycken:

– Genom omorganisation kan det gå. I dag har vi flyttat på lokaliseringen av den interna hälsomottagningen och får därmed sex bäddar till.

Han har skrivit halvårsavtal med Migrationsverket.

– Jag räknar med förlängningar så att det blir fråga om flera år sammanlagt.

I Gysinge bor cirka 150 fastboende. Befolkningen har mer än fördubblats på drygt en vecka. 85 procent av de asylsökande kommer från Eritrea, 15 procent från Syrien.

Nästan alla vuxna använder flitigt sin mobiltelefon.

– De är naturligtvis oroliga för sina anförvanter som är kvar i hemländerna, säger Jenny Carlsson som tillsammans med andra ortsbor engagerat sig för att hjälpa flyktingarna att finna sig till rätta.

– Det blev olyckligt i starten, informationsmötet blev av först då inflyttningen i förläggningen hade startat. Men mötet präglades ändå av en mycket positiv stämning. De som är emot är just äldre män, säger Jenny Carlsson.

UNT får en pratstund med en grupp flyktingar utanför Brukshandeln.

– Maten är mycket bra,säger de samstämt, men dagpenningen är låg, bara 24 kronor och den räcker inte till telefon och andra utgifter.

Vad gör ni på dagarna?

– Det vore bättre om vi fick bo i en stad, här finns bara affären att gå till. I dag är det hälsoundersökning i Hedesunda. Annars spelar vi badar vi och spelar fotboll.

Några är så bra spelare att Österfärnebo IF: s A-lag som spelar i division fem vill värva dem, upplyses vi om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om