Många Hebybor vill hjälpa flyktingbarn

Antalet personer som vill ställa upp för ensamkommande flyktingbarn i Heby kommun är större än väntat. Flera av dem är kunniga och är väl lämpade för uppgiften, berättar socialsekreterare Linda Backman.

Linda Backman

Linda Backman

Foto:

Heby2008-03-08 00:01
- Under de tre första dagarna efter att vår annons publicerats ringde tio personer. Flera av dem har arbetat vid flyktingförläggningar eller har varit valobservatörer och vissa kontaktpersoner har samma härkomst som flyktingbarnen, säger socialsekreterare Linda Backman.
Hon är själv utbildad till socialpsykolog och har drivit en skola för flyktingbarn i den indiska mångmiljonstaden Delhi. Hon är den tjänsteman vid Heby kommun som utreder flyktingbarnens behov och rekryterades av kommunen i december 2007.

Heby kommun söker dock fler privatpersoner som vill engagera sig för flyktingbarn. Det rör sig om gode män, värdfamiljer och kontaktpersoner.
- Det är bra om vi redan har personer som vill engagera sig om kommunen beslutar att ta emot fler barn. Men viktigast är att personerna och barnen utvecklar en bra relation till varandra.
Hittills har Heby tagit emot fem tonårspojkar. De kommer från Afghanistan, Irak, Somalia och Sierra Leone. Pojkarna har flytt från länder som i dag är politiskt instabila och där militära grupperingar ofta tvångsrekryterar tonårspojkar.
- Ungdomarna funderar på om deras familj finns kvar hemma om de blir avvisade från Sverige, men de vill inte återvända. De här pojkarna har flytt för att överleva, säger Linda Backman.

Heby kommun har ännu inte fattat beslut om att ta emot fler barn, men det är troligt att ett beslut i frågan fattas under året.
- Heby kommun vill gärna hjälpa till. Barnen får det i alla fall bättre här i Sverige, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Schön (s).
Fyra av pojkarna bor i dag på ett gruppboende i Sandvikens kommun och alla går i skolan och de talar redan svenska. I dagsläget kan inte Heby erbjuda ett gruppboende som motsvarar de krav som ställs. Målsättningen är dock att bygga upp en sådan verksamhet inom kommunens gränser. Att kommuner placerar flyktingbarn i andra kommuner är dock inte ovanligt. Bland andra gör Solna och Vallentuna det i dag.

Mottagandet av flyktingbarnen innebär inga kostnader för Heby kommun. Migrationsverket står för kommunens utgifter fram tills dess att barnen får permanent uppehållstillstånd då de även blir kommuninvånare. Ett permanet uppehållstillstånd är ingalunda självklart och tiden fram ett slutgiltigt beslut meddelas är plågsam och ångestfylld för många flyktingbarn. Konflikter på gruppboenden och transitboenden är inte ovanliga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om