Mamma kämpade till sig dotterns operation
Efter mycket tjat fick Christine Fransén, 17, i Harbo halsmandlarna borttagna.Men länge såg det ut som hon skulle få vänta sex månader på en undersökning av halsen och lika länge på operation.- Jag har varit sjuk många gånger och borta från skolan alldeles för mycket. Till sist fick jag körtelfeber, berättar hon.
— Det som ändå upprör mig är att landstinget i Västmanland nekade min dotter att bli opererad i ett annat landsting, till exempel Skåne eller Stockholm, som inte har så långa köer, säger mamma Karin Franzén.
Hon skrev till statsministern och berättade om situationen i Västmanland, som överlämnade brevet till socialministern som för en tid sedan svarade.
Lars Engqvist skriver bland annat att ett viktigt steg mot en vårdgaranti "togs redan 1 januari förra året då möjligheten för patienter att välja var i landet de vill ha vård infördes i samtliga landsting."
Brutit en överenskommelse
— Antingen är ministern dåligt informerad eller så har landstinget i Västmanland brutit mot en överenskommelse, säger Karin Franzén.
Det visar sig, när UNT kontaktar landstingsledningen i Västerås, att den rivit upp den så kallade nationella valfrihetsgarantin — alltså inte bara det specialavtal för Heby kommun som landstinget hade med Akademiska sjukhuset i Uppsala och som bröts 1 februari i år.
"Tvungna klara ekonomin"
— Vi var tvungna för att klara våra ekonomiska prioriteringar under år 2004, säger biträdande landstingsdirektör Lena Burström.
Landstinget Västmanland har infört ett "temporärt restriktivt förhållningssätt"och beslutat exkludera det av Landstingsförbundet rekommenderade valfrihetsavtalet.
— I behjärtansvärda fall kan vi dock göra enskilda undantag och medge behandling i annat landsting.
Christine Franzén återhämtar sig nu på gården i Bergstorp utanför Harbo efter operationen på centrallasarettet i Västerås.
— Vi är givetvis glada för det. Men jag kan tycka att det är fel att den som inte ger sig utan fortsätter att bråka skall lyckas få igenom en operation, på bekostnad är jag rädd av mindre försigkomna medmänniskor. Så borde det inte behöva vara, säger Karin Franzén.
Roger Molin, som handlägger Dagmaröverenskommelsen och valfrihetsfrågorna i sjukvården på Landstingsförbundet säger till UNT att enskilda landsting formellt sett kan bryta överenskommelsen om patienters rätt att få vård utförd i andra landsting eller av privat vårdgivare.
Rekommendationer
— Vi kan bara utfärda rekommendationer. Landstingsfullmäktige i Västmanland är dock ensamt om att ha stoppat valfriheten.
— Många patienter därifrån har också hört av sig hit och klagat. Jag räknar med att det bara är en tidsfråga innan man återinför valfriheten också i Västmanland, säger Roger Molin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!