Lyckat projekt för lanthandlare
Ökad omsättning, stärkt självförtroende och fräschare butiker. Det är resultatet av ett treårigt projekt som lanthandlarna i Heby kommun har deltagit i.
Lanthandlaren Anna-May Vesterberg Jansson i Huddunge har ökat omsättningen med fem procent och fått hjälp att renovera butiken tack vare ett EU-projekt.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Många lanthandlare har svårt att överleva. Bygder avfolkas och konkurrensen från de stora matvarukedjorna i städerna är hård.
2003 startades ett EU-projekt med länsstyrelsen i Västmanland och Heby kommun som medfinansiärer. Syftet var att stärka lanthandlarna i kommunen. Fyra handlare var med från början, Ica Rylanders i Harbo, Per-Eriks livs i Morgongåva och Lunda handel i Huddunge. Senare anslöt sig även Vittinge Bensin- och jourlivs och Runstenens butik i Runhällen.
Skräddarsytt
En projektledare med erfarenhet från branschen skräddarsydde en plan åt handlarna. För att ta reda på vad kunderna efterfrågade gjordes en enkätundersökning. Handlarna fick gå utbildningar och lära sig mer om bland annat säkerhet, frukt- och grönt och ekonomi. Dessutom har sortiment och skyltning setts över. Flera butiker har även blivit ombud under perioden. En butik har till exempel börjat med lottförsäljning och en annan har lagt frimärken till sitt sortiment.
- Det handlar om att stärka butiken och självförtroendet hos handlarna, säger projektledaren Eiler Lundahl.
Fräschat upp
Handlarna har även fått hjälp att renovera eller fräscha upp sina butiker. Lunda handel i Huddunge målade och byggde om.
Hälften av kostnaden, 120 000 kronor, finansierades med projektpengar.
- Det hade behövts göras länge. Men nu fick jag en spark i baken och vågade ta steget. Nu har jag fått mer säljyta och kan ta in ett större sortiment, säger ägaren Anna-May Vesterberg Jansson.
Lanthandeln i Huddunge byggdes 1924 och har varit öppen sedan dess. För 16 år sedan tog Anna-May Vesterberg Jansson över driften.
I dag omsätter butiken fyra miljoner kronor per år. Sedan projektet startade har omsättningen ökat med 5 procent. En oansenlig summa kan tyckas, men för en lanthandlare som Anna-May Vesterberg Jansson betyder det mycket.
- Bara att veta att butiken har en positiv utveckling känns skönt, säger hon.
Ökad omsättning
Enligt Eiler Lindahl har alla lanthandlare som deltagit i projektet ökat omsättningen med någonstans mellan 5-16 procent.
- Den samlade bilden är att butikerna har blivit bättre. Och är det en bra butik besöks den naturligtvis av fler, säger han.
Anna-May Vesterberg Jansson tror på sin butiks framtid. Hon har många trogna kunder och är ombud åt Apoteket, Systembolaget och Svenska Spel. Den närliggande förskolan och behandlingshemmet TBK Education köper alla sina varor från lanthandeln.
- Det är jätteviktigt att det finns en butik på en ort som Huddunge. Annars blir det ett mindre levande samhälle och då tror jag inte så många lockas av att flytta hit, säger Anna-May Vesterberg Jansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!