Lyckade insatser mot vardagsbrott

En tvångsmedelsgrupp bestående av poliser och åklagare har satt press på vaneförbrytarna i Västmanland.Gruppen har till och med en ständigt aktuell tio i topplista på länets mest brottsaktiva för att få dem dömda. Genom att öka lagföringen minskar brottsligheten.

Heby2004-04-08 00:00
I det nära dagliga samarbetet mellan åklagare och poliser kan brottsutredningarna inledas och slutföras snabbare.
I fråga om brott där fängelse är normalpåföljden, skall den anhållne, om utredningen ger underlag till det, häktas, åtalas och vid fällande dom kunna överföras till straff utan att där emellan vara på fri fot att begå nya brott.

Det här nya sättet att arbeta inleddes i mars i år. Statistik från åklagarkammaren visar att under den första månaden anhölls 85 personer och 48 begärdes häktade. Under januari och februari anhölls sammanlagt 36 personer och 26 begärdes häktade.
I mars i år har polisen redovisat 492 ärenden, samma månad i fjol 375. Lagföringen har ökar kraftigt samtidigt som kvaliteten i utredningarna förbättrats.

Tre jourstyrkor
Tvångsmedelsgruppen består av tre åklagare och polisens tre jourstyrkor där varje lag utgörs av en utredningsledare, fem utredare och en administratör. Grupperna träffas varje morgon, går igenom aktuella ärenden och delar ut direktiv. Det leder till snabbare och effektivare hantering av varje ärende.
— Framför allt undviker vi att ärendena lämnas över mellan olika utredare och åklagare. På det förloras tempo,s äger länskriminalavdelningens chef Torbjörn Larsson till UNT.
— Och när vi kommer i gång medan ett brott är färskt är det lättare att klara upp det.

Brottsligheten ökar
Att brottsligheten hela tiden ökar - i Västmanland begicks i fjol drygt 38 000 brott- och att så få av dem klaras upp oroar statsmakten.
Länens polismyndigheter har ålagts av rikspolisstyrelsen att lagföringen av misstänkta brottslingar skall öka med tio procent till år 2006.
Det har ni klarat med råge?
— Ja, det ser bra ut, men vi får väl avvakta första året innan vi vet säkert hur vi klarat målet, säger Torbjörn Larsson.

Varför har ni inte arbetat så här förut?
— Det kan man undra. Det är självklart att en brottsutredning som startar genast och som slutförs distinkt och där lagens tvångsmedel används, ger resultat.
Effekten blir också, tillägger Torbjörn Larsson, att länsvåldsroteln och polisenheterna ute i länet avlastas och kan lägga mera kraft på övriga utredningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!