Lokalt matnätverk i Heby

Lars Lundesjö, 64, är lantmästare och före detta grisproducent på gården Lundbo norr om Heby. Nu är han projektledare för ”HEmBY-mat” – lokal mat från din hemby.

Lars Lundesjö

Lars Lundesjö

Foto: Hans Lundgren

Heby2012-03-09 09:04

– Vi ska inte ha för bråttom, det får ta den tid det tar, men absolut ska vi organisera en lokal matproduktion, säger Lars Lundesjö.
Han har rest runt på de lokala LRF-avdelningarnas årsmöten under vårvintern och presenterat tankarna som fått formen av ett Leader-projekt. Han har fått intrycket att det finns ett intresse, men att det också gäller att skynda långsamt.
– Eftersom den här idén kommer underifrån, från fotfolket, måste den få ta litet mera tid.

Lars Lundesjös närmaste uppgift är att fram till halvårsskiftet hinna inventera vilka lokala matproducenter det finns i kommunen och hur många av dem som är intresserade av att ingå i det lokala matnätverket. Han säger att det handlar om all slags mat: kött från gris, nöt, lamm och fågel, potatis, grönsaker, ägg, bröd, honung. Numera satsar han själv på lammuppfödning.
– Mina 70 tackor lammar tre gånger på två år. Det gör att jag som lokal producent inte regelbundet och under hela året kan förse den lokala marknaden med lammkött. Men är vi en grupp på låt oss säga fem lammköttproducenter som samarbetare och ser till att sprida ut betäckningarna över tid då klarar vi av att leverera hela året.

Lars Lundesjös svärson är ordförande i styrgruppen för HEmBY-projektet. Bakom står LRF och pengarna att driva det framåt kommer från EU: s landsbygdsprogram.
Alla är presumtiva kunder, enligt Lars Lundesjö. Lokala butiker och därmed privatpersoner, restauranger och kommunens skolor och äldreomsorg.
– Skulle det mot förmodan inte finnas någon lokal marknad, eller att den inte räcker till, då får vi utvidga till Uppsala.

Det kommunala upphandlingskravet (Lagen om offentlig upphandling, LOU) behöver inte enbart betona matens pris. Det kan i underlaget för en offentlig upphandling framgå att kvaliteten är viktigare än priset.
– Det är en av poängerna, att matkvalitet och human djurhållning ska premieras, säger Lars Lundesjö och den senaste skandalen från Australien om hur man där på olika sätt misshandlar djuren förskräcker.

Lars Lundesjö tycker att den svenska opinionen vänt definitivt i synen på mat.
– Kraven har ökat på vad det är vi stoppar i oss. Folk är beredda att betala sex kronor mer för kilot om man vet att det är lokalt producerat. Det är trevligt, och det kanske också öppnar för en mer seriös grön våg så att landsbygden i framtiden befolkas av fler yngre människor.
I projektet ingår också två lokala slakterier, Faringe i Huddunge och Sörby söder om Heby.
– Det ger oss möjligheter att både producera och förädla lokalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om