– Mina kompisar har blivit kallade särbarn och andra saker. Därför tycker jag inte att det är kul att det heter särskola, säger Leo Lust som bor i Heby.
Han går i åttonde klass i en skola där vanlig skolgång och särskola har integrerats.
Behandlingen av Leos kompisar fick honom att skicka in ett medborgarförslag till Heby kommun om att namnet särskola borde bytas ut mot utvecklingsskola.
Förslaget mottogs med ganska svalt intresse. Till Sala Allehanda sa utbildningsnämndens ordförande att eftersom namnet särskola är specificerat i skollagen är det svårt att ändra på det.
Men Leo Lust och hans mamma Miranda Moaveni gav inte upp. De menar att de inte kommer att ge sig förrän förslaget har gått igenom. De tog kontakt med riksdagsledamoten Agneta Gille som representerar Uppsala läns valkrets.
I onsdags besökte Leo och hans mamma Rosenbad.
– Det var första gången jag var där. Jag fick en rundvandring, åt lunch och fick sedan gå in i kammaren och prata med riksdagsledamoten, säger Leo Lust som upplever att det politiska samtalet var givande och att han togs på allvar.
UNT ringer upp Agneta Gille för att höra hur hon ska ta sig an Leos Lusts förslag att ändra namnet särskola.
– Personligen tycker jag att det är ett bra förslag. Men att hitta ett ord som passar och som inte kan användas i samband med mobbning kan vara svårt.
Du arbetar inte med skolfrågor i riksdagen. Vad kan du göra för att driva Leos medborgar-förslag framåt?
– Som representant för Uppsala län så representerar man all politik som berör länet. Dock stämmer det att skolfrågor inte är mitt huvudområde. Men jag har lovat Leo att jag ska driva frågan i riksdagen. I samband med det så kommer jag att skriva till berörda ministrar, fråga vad de tycker om Leos förslag och berätta att jag stödjer det. Det är något som de måste besvara, säger Agneta Gille.
Hon gissar att tryckkostnader kan vara något som kommer tas upp när Leos förslag diskuteras.
– En ändring av namnet särskola skulle innebär att allt tryckt material måste ersättas. Men huruvida ett sådant förslag skulle innebära en ändring i skollagen vet jag inte, säger Agneta Gille.
Leo, skulle du vilja att man diskuterade frågan nationellt?
– Ja, det skulle vara bra. Man ska inte behöva tycka att det är pinsamt att man går på särskola, säger Leo Lust.
adam.sjoborg@unt.se