Ledamöter överklagar lertäktsbeslut
Sex ledamöter i kyrkofullmäktige i Vittinge församling begär i en skrivelse till domkapitlet i Uppsala överprövning av beslutet den 14 januari att bevilja lerbrytning i kyrkbyn.
Kyrkofullmäktige beslutade den 14 januari med röstsiffrorna sex mot elva att bifalla förslaget. Därmed kunde församlingen till stiftets egendomsnämnd förorda att Vittinge tegelbruk får utvinna lera på resten av fastigheten i kyrkbyn. Till saken hör att kyrkofullmäktige den 5 november i fjol beslutat säga nej till lerbrytning på hela det aktuella området.
De klagande pekar på att kyrkorådet inte gjort någon motion eller skrivelse, uttalanden eller beredning inför fullmäktigemötet den 14 januari.
Nu har kyrkofullmäktiges ordförande Kurt R Lindgren besvarat besvärsskrivelsen som kanske kan ses som den första av flera överklaganden i olika instanser.
Han anser att Vittinge tegelbruks självständiga begränsning av täkten sammanfaller med kyrkorådets önskemål i mars 2008, men begränsningen var betydligt större än kyrkorådet föreslagit.
Det var ett "avgörande sakskäl för ett nytt sammanträde där frågan borde prövas", skriver Kurt R Lindgren till domkapitlet.
Att endast 14 av 19 ledamöter deltog i kyrkofullmäktiges ordinarie sammanträde i november, när en fråga som hade så avgörande betydelse för Vittingebygdens framtid avgjordes, var också ett ingångsvärde för Kurt R Lindgrens beslut att extrainkalla fullmäktige. Han framhåller även skrivelser till stöd för täktbrytningen från Vittinge, Byalag, Vittinge-Morgongåva lokala utvecklingsgrupp och Vittinge IK, samt kyrkoordningen som ger ordförande ensam rätt att vid behov kalla in fullmäktige.
I svarsskrivelsen upprepar Kurt R Lindgren att Vittinge taktegelfabrik är samhällets enda kvarvarande industriföretag med 34 anställda. "En nedläggning innebär ingenting annat än ett dödshot mot samhällets existens", skriver han bland annat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!