Låst läge om lertag
Vittinge församling har sagt blankt nej till Vittinge tegelbruks planerade lertag i närheten av kyrkan. Nur är jobben hotade.
Mats Jönsson
Foto:
-Kan vi inte säkra tillgången till råmaterialet läggs fabriken ner. Det är den krassa sanningen, säger platschefen Mats Jönsson.
Lertaktegelindustrin i Vittinge är den sista kvarvarande i Sverige, Huvudägare är multinationella Monie som ägs av PAI Partner med säte i Paris.
Tidigare har kyrkorådet stött planerna på att bryta lera bara några hundra meter väster om den medeltida kyrkan. Brytningen skulle pågå i 25 år.
Närboende hävdar att det kommer att förfula landskapet och att den omfattande tunga trafiken blockerar vägarna.
Kritikerna menar också att brytningen förstör en tusenårig kulturbygd.
Mot dessa argument står arbetstillfällena.
- Det är stiftets egendomsnämnd som har beslutanderätten. Enligt min mening var det en klok åtgärd av kyrkorådet att den inte säga blankt nej redan i våras. Det höll dörren öppen för samtal, säger ordförande Kurt R Lindgren.
Men kyrkofullmäktiges blanka nej tillspetsar situationen.
- Jag tillhör de som sätter fabriken främst. Efter mer än hundra års brytning är det ont om lera av hög kvalitet i närområdet. Den har man hittat här på kyrkans mark, säger Kurt R Lindgren.
Mats Jönsson hävdar att lerbrytningen inte kommer att märkas när jorden börjar brukas igen.
- Före lågkonjunkturen var vi 40 anställda. Fabriken är modern, medarbetarna duktiga, marknaden växer och ekonomin ännu så länge god.
Inom kort inbjuds markägare till informationsmöte med tegelbruket och dess konsult, Bjerkings i Uppsala, samt företrädare för Svenska kyrkan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!