”Hebys Musikskola” är ett något vilseledande namn. Det är lätt att konstatera när man ser cirkuskonstnären Inger Junghall lyftas upp i luften av Joel Lindh i rollen som clown. På scen finns även sju musikanter och tillsammans skapar de ett uppträdande som är både visuellt och auditivt.
Detta är deras fjärde och sista konsert. De två första genomfördes i Heby och dagens två konserter har genomförts på Fokus bio i Östervåla. Framför dem sitter en hel drös med barn som kommit hit för att inspireras och roas.
– Vi är alla lärare, men vi har också alla varit elever – precis som ni, konstaterar Anja Björck som är musikallärare på skolan.– Och när vi var unga, för en miljon år sedan, fick man bara välja ett instrument och det var blockflöjt, fortsätter Anja och barnen reagera med både förvåning och förfäran. Joel instämmer i besvikelsen och lyfter fram en blockflöjt ur sina överdimensionerade byxor. Den är svår att spela punkrock med, konstaterar han, även om han försöker envetet.
Tillsammans visar de att tiderna har förändrats. De kallar uppträdandet för en inspirationskonsert, men det är lika mycket en uppvisning av skolans bredd. Rocken går över till en ballad, som kompletteras av fler akrobatkonster, de slår ett slag för nyckelharpan och avrundar med en minimusikal på temat Lejonkungen. Barnen deltar, klappar i takt, sjunger med och tänker högt i form av höga utrop. Såsom barn tenderar att göra.
Men är detta främst ett avancerat PR-jippo? Nej, främst är det en konsert för de yngre med ett stående erbjudande om att de är alla välkomna till skolan. Konserten är även resultatet av vad som kan hända när en grupp människor, som under stora delar av sin karriär har haft stora idéer, men en liten budget, nu finner sig i en situation där de har ett finansiellt stöd från kommunen, menar Anja Björck.
Huruvida konserterna resulterar i att fler elever söker sig till skolan återstår att se. Men det var många glada ansikten som lämnade biosalongen under torsdagen. Efter konserten sammanfattar Joel Lindh, deras målsättning på följande sätt:– Vi vill visa att en musikskola kan vara så mycket mer än att sitta i en källarlokal och nöta A-Accord. Det handlar mycket om möten och om att ge barnen en chans att utvecklas och växa som människor.