Lappgetter söker ny ägare
Just nu finns sju stycken djur av den akut utrotningshotade rasen lappget i Östervåla. De riskerade att slaktas men har omhändertagits av familjen Elofsson-Ericsson. Nu söker de nya ägare getterna.
De närmare 30lappgetter som finns kvar i dag är den sista spillran av de lantgetter som levt uppe i fjällbygderna där de bland annat hållits av samerna.
Foto: Jacob Hilding
Det var en bekant i föreningen Lantsvinet, där Camilla och Sam är engagerade, som undrade om de inte kunde göra en insats och ta hand om sju stycken lappgetter i Kumla.
Orsaken var att deras förra ägare snabbt flyttat till ett nytt jobb i Japan. Getterna gick givetvis inte att ta med så alternativet var utplacering eller slakt.
Med de alternativen tvekade aldrig Sam och Camilla. På fredagen åkte de till Kumla och hämtade hem getterna.
— Det var självklart för oss att ta hand om en utrotningshotad ras. Det kändes naturligt, säger Sam.
Sam och Camilla har ett brinnande intresse för lantraser. Främst gotlandshöns och linderödssvin. Nu kan de även lägga lappget till gårdens fauna.
Men målet är att åtminonstonde några av lappgetterna ska säljas. Det finns endast 28 stycken i Sverige och en fjärdedel av hela den svenska stammen i Östervåla är för många.
— Det är för riskabelt. Om exempelvis blixten slår ner och dödar alla getterna hos oss, då har genast en stor del av landets lappgetter förlorats, förklarar Sam.
Väntar på nya ägare
Enligt Camilla och Sam är det inte svårare att sköta en lantras än vanligare raser. De tycker inte att man behöver ha vana av getter sedan tidigare.
— Det viktiga är att man har intresset att bevara rasen. Så att man inte köper den för att ha den över sommaren och sen slaktar den, säger Sam, men påpekar att det är viktigt att intresset är uppriktigt.
En lappget kan nämligen bli upp till 30 år. Rasen, som trivs allra bäst i nordligaste Norrland, upptäcktes så sent som 2001 när fem stycken var på väg till slakt. De närmare trettio som finns nu härstammar från dem. Sju av dem är just nu i Östervåla i väntan på att få nya ägare.
— Vi vill helst sälja innan vintern, för vi har inte plats för alla i ladugården, säger Sam.
Fotnot: Lantraser är husdjursraser där parning sker naturligt och som är anpassade till ett visst geografiskt område. I dag finns ekonomiskt stöd för de flesta lantraser.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!