Andra rovdjursattacken på tre månader – 17 får dödade

För bara tre månader sedan dödades åtta av Per Möllers får i en vargattack. Under onsdagen dödades ytterligare 17 av lantbrukarens får och det mesta pekar mot att det handlar om ännu en vargattack.

Per Möller fick återigen se flertalet av sina får ligga döda i hagen. Bilden är från attacken som ägde rum i maj.

Per Möller fick återigen se flertalet av sina får ligga döda i hagen. Bilden är från attacken som ägde rum i maj.

Foto: Per Möller/Anton Gustafsson

Heby2021-08-19 15:55

I onsdags eftermiddag upptäcktes rovdjursattacken efter att en förbipasserande person sett ett skadat får vid en av Per Möllers hagar i Stigängen, vilket Sala allehanda var först att rapportera om.

När han kom till platsen visade det sig att det rörde sig om ett stort antal skadade får. Ett tiotal var redan döda och sju var så allvarligt skadade att Per Möller var tvungen att avliva dem.  

– De övriga fåren håller jag inne nu i några dagar. Men de ska ju inte gå in för vintern än på ett tag, men frågan är om jag vågar släppa ut dem. Alternativet är att skicka dem på slakt, men det vill jag inte, säger han till UNT.

undefined
Per Möller var tvungen att avliva flera av de skadade fåren.

Hur påverkar det här din verksamhet? 

– Det drabbar lamningen. Jag förlorade båda mina baggar som skulle betäcka den här gruppen, så det måste jag lösa på något sätt. Länsstyrelsen har varit schysta och betalat ersättning men lammproduktionen stannar av helt och det kan tyvärr inte länsstyrelsens pengar ersätta.

Länsstyrelsen har satt upp viltkameror i området för att se om rovdjuret återvänder. Men Per Möller håller inte med om att det vore det bästa sättet att förhindra nya attacker. 

– Om vargarna börjar göra så här tycker jag att de bör skjutas. Nu har de återvänt en gång och risken finns ju att de lär sig att det finns lätt mat att hämta här. Jag menar inte att vargarna ska utrotas, men de som upprepade gånger tar tamdjur ska bort, det är ett måste för att skapa acceptansen för vargen.

Hur tänker du kring att fortsätta med din fårverksamhet efter det här?  

– Det är ju inget vidare att hitta sina djur på det här sättet, livrädda och skadade. Men jag har byggt en ny ladugård speciellt för fåren, så det skulle kännas som ett misslyckande att lägga ner nu. Men det är klart att man måste börja fundera när det här händer gång på gång.

Både under onsdagen och torsdagen har länsstyrelsen varit på platsen. De har hjälpt till att forsla bort de döda djuren, undersökt platsen, dokumenterat skadorna, satt upp kameror och hjälpt till med akutåtgärder vid närliggande hagar. Enligt Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen, tyder det mesta på att det återigen är en vargattack. 

– Vi har tagit DNA-prov och resultaten av de proverna måste vi såklart vänta in. Men vår bedömning är att det med största sannolikhet är varg. Det som är ännu mer intressant i de proverna är om man kan se exakt vilka individer det är som har tagit sig in i hagen, säger han. 

undefined
Sebastian Olofsson är vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala län.

 Den nya attacken är den andra på kort tid i det så kallade Siggeforareviret och under 2020 skedde också flera tamdjursattacker. Tidigare har länsstyrelsen bland annat tryckt på att den genetiskt viktiga hanen i flocken gör att man måste försöka förhindra tamdjursattacker på andra sätt än skyddsjakt. Den ställningen har inte ändrats, men Sebastian Olofsson menar också att man inte kan acceptera hur många tamdjursattacker som helst.

– Vi har inte fått in någon ansökan om skyddsjakt och vi måste diskutera det här internt på länsstyrelsen. Vi försöker hela tiden hitta lämpliga lösningar som inte innebär skyddsjakt. Men en lösning ska vara lämplig att göra inom en viss tid, och det är inte rimligt att alla tamdjursägare i Siggeforareviret ska hinna sätta upp rovdjursstängsel på några månader. Så när attackerna sker så tätt som de har gjort nu är det inte hållbart i längden.

Vargen i Sverige

Det totala antalet vargar i Skandinavien under inventeringsperioden 2020/21 beräknas till cirka 480 inklusive de vargar som dött under samma period. Osäkerhetsfaktorn (konfidensintervallet) ligger mellan 379 och 624 vargar. I Sverige beräknas antalet vargar till cirka 395, med ett konfidensintervall mellan 312 och 513 vargar. Det är en ökning i Sverige från förra året. 

Källa: Naturvårdsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!