Länsstyrelsen om vargförslaget: "Inte rimligt"

Hundratals boende i Siggeforareviret uppmanar länsstyrelsen i Uppsala att flytta vargarna. Länsstyrelsen är positiva till att det finns engagemang, men att flytta vargarna är inte ett alternativ.

— Om folk inte hör av sig är det svårt för oss att veta vilka problem de upplever, så vi ser positivt på engagemanget som finns, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

— Om folk inte hör av sig är det svårt för oss att veta vilka problem de upplever, så vi ser positivt på engagemanget som finns, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Foto: Felicia Andreasson

Heby2021-03-23 18:00

Under måndagen lämnade två privatpersoner in en namninsamling till länsstyrelsen i Uppsala. Över 300 personer hade skrivit under listan och syftet med engagemanget var att få länsstyrelsen att flytta vargarna i Siggeforareviret. Den som tog emot namninsamlingen var vilthandläggaren Sebastian Olofsson, men han tror inte att förslaget är möjligt att genomföra i praktiken.

— Att flytta djur på det sättet är ingenting man gör då det är otroligt besvärligt av många anledningar. Om man nu skulle få för sig att göra det kommer problemet med var man ska sätta ut dem. Om människor som bor här upplever att vargarna är ett problem måste man hitta en plats där folk tycker att det är okej att vargarna slår sig ner.

— Sedan är det en sak att flytta vargar och släppa ut dem, att de också stannar på den nya platsen är långt ifrån självklart. Risken är istället att de vänder tillbaka, och om de inte gör det kommer det slå sig ner nya vargar här, och då är vi tillbaka på ruta ett igen. Av de här anledningarna ser vi det inte som ett rimligt alternativ, säger Sebastian Olofsson.

Även om länsstyrelsen inte tror på den metod initiativtagarna till namninsamlingen föreslår är de positiva till engagemanget. De menar att det är viktigt att folk hör av sig och luftar sin oro för att man ska hitta en möjlig lösning på problemen som vargen kan orsaka.

— Det är välkänt att vargfrågan engagerar. Därför är vi jätteglada att folk hör av sig på det här sättet och vill ha en dialog. Då har vi en möjlighet att diskutera vad vi kan göra för att minska den oro och rädsla som finns. Sedan kan vi kanske inte leva upp till allting de vill att vi ska göra, men genom dialog får vi en chans att nå fram till en gyllene medelväg.

undefined
Siggeforareviret sträcker sig troligtvis från Jumkil i sydöst upp till Dalälven i norr och Heby i väster enligt länsstyrelsen.

Tidigare har UNT rapporterat om att länsstyrelsen ansökt om pengar hos Naturvårdsverket för insatser i Siggeforareviret. Av de 800 000 kronorna länsstyrelsen ville ha beviljades hälften, pengar som nu ska användas till en ökad dialog och för att få ner antalet tamdjursangrepp.

— Vi ska fortsätta vara ute i reviret under våren och prata med djurägare hur de ska skydda sina djur. Vi ska vara så närvarande som möjligt och hjälpa till med vad vi kan utifrån den lagstiftning som finns. Vårt mål är att de här vargarna inte ska ha någon påverkan på dem som bor i det här området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!