Länsstyrelsen tror inte på utplacering av varg

Regeringen har gett Uppsala län i uppdrag att hitta nya potentiella revir till ryskfinska vargar som kan bredda den svenska vargstammen. Men länsstyrelsen tror inte att en sådan lösning är en bra idé.

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

Sebastian Olofsson är vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Heby2021-05-08 15:30

I november fick åtta län i uppdrag från regeringen att hitta nya vargrevir. Anledningen är att det i framtiden kan bli aktuellt att flytta finskryska vargar från norra Sverige till mellansverige för att genetiskt bredda den inavlade vargstammen.

— Det här är ett förebyggande arbete som regeringen gör. Ifall de finskryska vargarna inte vandrar ner på egen hand så vill man ha ett alternativ för att förstärka genetiken här nere genom att flytta vargar. Att finskryska vargar vandrar söderut och förökar sig är avgörande för att vi ska kunna hålla den gynnsamma bevarandestatusen och därmed hålla vargpopulationen på samma nivå som i dag, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala. 

undefined
Sebastian Olofsson är vilthandläggare på länsstyrelsen i Uppsala.

I nuläget ser dock länsstyrelsen inte att det vore någon bra idé att placera ut vargar i länet. En av orsakerna till att länsstyrelsen inte ser Uppsala län som en lämplig plats är den konflikt som finns mellan människor och vargar.

— Vi tror att det skulle bli väldigt svårt att skapa acceptans bland befolkningen för en sådan åtgärd. Det riskerar att få negativa konsekvenser för vargarna i stort om man spär på den konflikt som redan finns, så det vore bra om det gick att undvika. 

undefined
Länsstyrelsen i Uppsala menar att det inte finns någon bra plats att placera ut vargar i länet.

Enligt länsstyrelsen finns det också stora praktiska problem med en utplacering.

— Det första en varg troligtvis gör när man sätter ut den är att den springer tio mil åt något håll då den tycker att det är superläskigt att bli flyttad, då spelar det inte så jättestor roll var man sätter ut den. Så vi anser att det vore bäst om en varg vandrade ner på egen hand och slog sig ner någonstans i mellansverige.

För tio år sedan gjorde länsstyrelsen en liknande analys om var i länet det vore bäst att sätta ut varg. Då kom man fram till att området där Siggeforareviret ligger vore den lämpligaste platsen.

— Det man tar i beräkning i en sådan här analys är närhet till andra vargrevir, närhet till stora vägar, fårtäthet och så vidare. Den analysen vi gjorde då är troligtvis densamma i dag, så den bästa platsen att placera ut en varg är alltså mitt i ett befintligt vargrevir. Men om man sätter ut en flyttad varg i ett annat revir finns det en stor risk att den blir ihjälbiten direkt. Så vår bedömning är att det i dag inte finns någon passande plats att i länet där man kan sätta ut varg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!