Länsstyrelsen beredd att ta ansvar för rovdjursfrågorna
Länsstyrelsen i Uppsala län är beredd att ta ansvaret för rovdjursfrågorna. Jägarkåren i norra Heby välkomnar rovdjursutredningens förslag. Här är det lo som utgör det största problemet.
- Vi har inte haft något internt möte ännu. Vi känner att vi måste få möjlighet att ta ställning till vad den innebär för oss. Utredningen är flera hundra sidor lång, säger Lennart Nordvarg, funktionschef för miljöanalys på länsstyrelsen.
Han bedömer emellertid att länsstyrelsen har den kompetens som krävs för att kunna förvalta rovdjursstammen.
- Vi har god vetskap om hur det ser ut i vårt län, men det är inte säkert att utredarens förslag kommer att antas enligt det nuvarande utseendet. Länsstyrelsen är dock beredd att ta det ansvar som krävs om regeringen så önskar, säger han.
Han antyder att länsstyrelsen i Uppsala län kommer att behöva mer resurser för att kunna förvalta rovdjursstammen om ansvaret flyttas från Naturvårdsverket till länsstyrelserna.
Att det finns ett vargmotstånd bekräftar han, men han gör på samma gång klart att det finns många vargförespråkare.
- Det finns många människor som vill ha en livsduglig vargstam, men det är främst vargmotståndarna som hörs i debatten, säger Lennart Nordvarg.
Ajne Elvingsson, ordförande i Åby jaktsällskap i Heby kommun, välkomnar utredaren Åke Petterssons förslag.
- Länsstyrelsen befinner sig närmare verkligheten och ser på ett annat sätt hur det förhåller sig i skogarna. Jag tror att det flesta jägarna tycker att det är bättre om besluten flyttas ned på lägre nivå, säger Ajne Elvingsson.
- Det jägarkåren främst har vänt sig emot är att skrivbordsmänniskor i Stockholm fattar beslut om landsbygden. De har inte alltid en korrekt bild av hur många rovdjur det finns.
Varg och björn utgör dock inga problem i Åby jaktsällskaps jaktmarker i dagsläget. Men om varg och björn sprider sig till länet är det möjligt att snabbare få beslut om skyddsjakt om länsstyrelsen tar över ansvaret, tror Ajne Elvingsson. Men det är lo som utgör det största problemet i dag och emellanåt påträffas döda rådjur i utkanten av Östervåla. Rådjuren har då ofta bitmärken från lo.
- Ett lodjur fäller i genomsnitt 50 rådjur under ett år. Finns det 50 lodjur innebär att 500 rådjur försvinner på ett år, säger han.
Även rovdjur som räv och korp fäller många rådjur. Korparna har ökat kraftigt de senaste åren, eftersom arten varit fridlyst. Fåglarna hackar ut ögonen ur rådjurskiden och äter sedan i princip upp kiden levande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!